Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Игрић: У БИРН-у нема ни лажова ни страних плаћеника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2015.

Извор: РТВ

Игрић: У БИРН-у нема ни лажова ни страних плаћеника

"Ми нисмо гласноговорници ни Европске комисије ни Мајкла Девенопрта, нити смо противници Владе, нити страни плаћеници, нити смо лажови. Ми радимо новинарски посао на начин који је на овим просторима заборављен. То што смо ми добили грант од Европске комисије не значи ништа. Исто је добило још двадесет медија у Србији, између осталих и РТС и РТВ. Испод сваког нашег текста стоји ко је финансирао пројекат, као и да спонзор не одговара за уређивачку политику и став новинара. То је транспарентност у давању грантова", каже Гордана Игрић регионална директорка БИРН-а.

Она је у емисији "Један на један" Радио-телевизије Војводине рекла да је Европска комисија само један од донатора БИРН-а, и то чак један од мањих донатора, те да ову организацију већином подржавају скандинавске владе.

"Немојте ми рећи да тамо нема слободе говора. С друге стране, ми у Србији имамо потпуно контролисане медије који сада од новинара БИРН-а праве шпијуне које наводно плаћа Европска унија. Па како је сад то лоше да некога плаћа ЕУ, када ова влада жели да Србија постане део те ЕУ. Овде је на делу потпуна конфузија", каже Игрић.

Она додаје да није била изненађена бурном реакцијом премијера Александра Вучића на текст БИРН-а о неправилностима приликом тендера за испумпавање воде из копа Тамнава.

"Кампања против БИРН-а траје већ годину дана. Ту мислим на таблоиде блиске премијеру који су објављивали текстове према којима је БИРН шпијунска организација, да смо страни плаћеници и да радимо директно против премијера. Сад је нека "Афера" објавила да спремамо некакво пролеће и рушење владе и премијера. Ја нисам политичар нити психоаналитичар да бих могла да кажем зашто је премијер тако бурно реаговао на један сасвим обичан текст. Ако није тачно оно што је написано, постоје институције на којима то може да се реши. Мислим наравно на судове", каже Игрић.

Коментаршући чињеницу да сада и влада и Светска банка сада тврде да је тендер био спроведен по закону, Игрић каже да нема тог премијера нити те инстутуције, који би могли да пренебрегну оно што је истина.

"Ми смо звали и раније Светску банку и поставили им питања поводом свега овога, а они су нам рекли да нису релевантни да дају одговоре на наша питања и упутили нас на ЕПС.

Није ми јасно зашто је од једне НВО какав је БИРН, који би требало да буде регулатор и контролор власти и да то прија власти јер може да се коригује, направљен државни непријатељ. Истраживачко новинарство у Србији више у медијима не постоји, већ се преселило у НВО сектор који тражи финансије као би независно деловао. Ми радимо на целом Балкану и имамо константно сличне ситуације и притиске, не баш такве да један премијер овако реагује. Радимо у Србији, Босни, Румунији, Бугарској, Хрватској, на Косову и у Албанији. Ипак, најтеже нам је да радимо у Србији и Македонији јер ту су два слична режима и система у којима се опозиција се истопила", вели Игрић.

Додаје да и поред свега не мисли да владајућа партија у Србији окреће леђа Европској унији и окрећу се Русији.

"Ипак, мислим да је прошлост те странке прилично радикална и повремено се понаша као да је у опозицији и има потребу да се брани. Данашњи састанак Вучића и Мајла Давенпорта видим као наставак европског пута Србије и као знак привржености владе Србије ЕУ. Пре бих рекла да је ту реч о тензијама између две особе, односно Вучића и Давенпорта, а не Србије и ЕУ. Те тензије смо имали и за време напада на Пешчаник и друге сајтове. Ипак, чини ми се да су се они данас у неку руку измирили", каже Игрић.

Каже да јој није јасно у једној држави у којој је толико људи гласало за овог премијера, "који има све медије под својом контролом, све полуге власти, може да неко помисли и каже да неко спрема напада на њега, да се спрема на обарање власти.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси