Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕУ: Уплитање у медије тема на Западном Балкану и у Турској
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2015.

Аутор: Б. Цвејић, Ј. Лукић Извор: Данас

ЕУ: Уплитање у медије тема на Западном Балкану и у Турској

Након састанка премијера Србије Александра Вучића и шефа Делегације ЕУ у Београду Мајкла Давенпорта Данасу је незванично речено у круговима блиским учесницима да су обе стране задовољне исходом разговора, који је јуче у 13 сати вођен „у четири ока“ у згради Владе.

Међутим, на сајту Делегације ЕУ јуче објављено саопштење о „улози ЕУ у промовисању слободе изражавања“, у коме се наводи између осталог да политичка уплитања у медије „остају актуелне теме у друштвима на Западном Балкану и у Турској“.

Састанак Вучића и Давенпорта уследио је након што је премијер Србије прво у петак одговарајући на питања новинара изрекао и да су новинари портала БИРН „добили паре од господина Девенпорта и ЕУ да говоре нешто против Владе Србије“, да би потом уследила његова полемика са Мајом Коцијанчић, портпаролком европске комесарке Федерике Могерини.

Из Владе Србије сада је саопштено да су се Давенпорт и Вучић сагласили да је 2015, када је реч о европским интеграцијама, важна година за Србију.

Вучић је на састанку истакао да је питање очувања политичке и економске стабилности у региону Западног Балкана од кључног значаја за Србију. Давенпорт је изнео ставове ЕУ по питању наставка дијалога Београда и Приштине, као и о другим питањима од регионалног значаја, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је премијер Србије затражио подршку Европске уније за давање сагласности на план реструктурирања „Железаре Смедерево“ и бизнис план будућег инвеститора, односно америчке компаније „Есмарк“, да би Србија била у могућности да упути државну помоћ.

Истиче се и да је сусрет Вучића и Девенпорта први у низу редовних састанака ове године. Поводом ове полемике у медијима су се појавиле спекулације да поједини министри у Влади нису довољно подржали премијера. Потпредседник СНС и министар одбране Братислав Гашић каже за Данас да подржава начин на који је Вучић одговорио Коцијанчићевој и ЕУ, јер су као држава све урадили транспарентно и по закону.

Гашић тиме алудира на то што је повод полемици био текст БИРНа о тендеру за испумпавање копа Тамнава. Гашић додаје да је исправност овог посла потврдила, како додаје, и Светска банка која то финансира.

„Смета ми то што нико није рекао да смо по слободи медија испред много земаља ЕУ. Подржавам иступ Александра Вучића, јер је њему императив бољитак грађана Србије. Он не пристаје да буде ничија марионета“, напомиње Гашић.

Претходно су се огласили и министри рада и унутрашњих послова Александар Вулин и Небојша Стефановић, који су такођ е подржали свог партијског лидера. Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је раније за Данас да је реч о „пролазним потешкоћама“ и да је важно имати поштен и отворен дијалог.

И функционер СПС и министар енергетике Александар Антић каже за Данас да подржава реакцију премијера Вучића на изјаве које су стигле из Брисела. Он сматра да је Коцијанчићева преурањено и неаргументовано реаговала, „уместо да је код наше Владе као свог партнера најпре покушала да провери чињенице“.

„Ми бисмо, као и у свакој другој ситуацији, дали потребне информације и тако би сигурно била избегнута полемика у којој је премијер Вучић био принуђен да брани достојанство српске Владе и Србије“, наводи Антић за наш лист.

Вучић: Коректан и редован састанак

„Имао сам редован састанак са Давенпортом, овај пут на његову иницијативу, али то није нарочито важно. Састанак је био коректан, усагласили смо се да је 2015. кључна за Србију и њен напредак, не само за европске интеграције, већ њену регионалну, политичку и економску стабилност“, казао је Вучић јуче на конференцији за новинаре након састанка са Милорадом Додиком.

Рекао је и да је његова изјава да да о Давенпорту, ЕУ и БИРН била оштра, али праведна и правична, те да није дата у афекту. Захвалио се Светској банци која се изјаснила о поступку одабира фирме за исушивање Тамнаве и навела да је он био у складу са прописима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси