Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ми нисмо БИРН
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2015.

Аутор: Љиљана Смајловић Извор: Политика

Ми нисмо БИРН

Постоји милион начина да новинар направи грешку, али само један добар да је исправи – да призна грешку чим је увиди, и да се извини ако је некога оштетио. У супротном, остаје сумња да грешка није била случајна. Пример за ово прво дао је јуче Танјуг. Ова новинска агенција је у недељу емитовала годину дана стару вест да је Србија скочила за осам места на ранг-листи медијски слободних земаља – да би се јуче, по открићу грешке, извинила корисницима и јавности.

Балканска истраживачка мрежа (БИРН) пример је обрнутог приступа, оног који буди сумњу у интегритет новинарског рада. Тај портал оптужио је ЕПС што извођача радова за посао пребацивања воде из копа Тамнава – Западно поље у Колубару није изабрао директном погодбом и по хитној процедури, уместо тендером. БИРН-ов новинар пропустио је да саопшти важну чињеницу: да је посао финансирала Светска банка и да је њен услов био да се распише тендер.

БИРН је мало знан јавности у Србији, но реч је о организацији која ужива значајну финансијску наклоност западних државних и недржавних донатора, пре свега ЕУ. Након што је Александар Вучић прошлог петка оштро напао БИРН и његове финансијере због писања о Тамнави, уредник у БИРН-у Слободан Георгијев у недељу је рекао да такве оптужбе износе они који немају „аргумената за цивилизовани дијалог”, да власт „успешно ради на подјармљивању свих медија у Србији” и да је БИРН важан јер Србија „нема мејнстрим медије који смеју континуирано да раде на мониторингу владиних политика”.

Већ сутрадан се показало да је извештавање БИРН-а било мањкаво. Светска банка је демантовала централну тезу БИРН-а о неопходности директне погодбе и показало се да „мејнстрим” медији можда и немају богзна шта да науче од колега из БИРН-а. Уредници овог портала су још критиковали и чињеницу што нико осим београдског „Времена” није преузео њихов текст о исушивању копа. На жалост по БИРН, испоставило се да би овај портал можда могао нешто да научи и од најокорелијих српских таблоида. О послу исушивања копа опширно су пре БИРН-а негативно писали и „Таблоид” Милована Бркића и „Курир”, али ти таблоиди, за разлику од БИРН-а, нису прећутали да је Светска банка била та која је ЕПС-у наметнула тендер уместо директне погодбе. Но БИРН и даље тврди да није погрешио.

Овај портал је лане од Делегације ЕУ у Београду добио 90.000 евра за истраживачко новинарство и борбу против корупције. То су вредни циљеви којим је потребна подршка. БИРН можда није добра замена за „мејнстрим медије”, али то не значи да Србији нису потребни бољи „мејнстрим медији” од ових које има.

За неколико недеља ћемо знати где смо на најновијој листи Репортера без граница. Али на листи „истраживачких новинара без граница” смо свакако напредовали.

 

 

Коментари (7)

Остави коментар
нед

25.01.

2015.

Uvlakuša [нерегистровани] у 18:32

Bez argumenata

A sta je to Svetaka banka demantovala? Je li demantovala da pobednici na tenderu imaju trazeno iskustvo? Ili je mozda demantovala da se protiv jednog od direktora pobednika vodi postupak zbog utaje poreza? Ili je demantovala da jedan od pobednika tendera ima bliske privatne veze sa premijerom? Šta su uopste demantovali? Rekli su da je sve po zakonu. A on je rekao da ovi lažu. Bez argumenata. A gospođa se uvlači i kad ne mora.

Одговори
пет

16.01.

2015.

Ži Žak [нерегистровани] у 11:36

Re: ČESTO MRŽNJA NAUDI NAJVIŠE SAMA SEBI

I pokušaj iskazivanja lične netrpeljivosti moralo bi biti,makar koliko toliko,utemeljeno na,makar,minimalnom poznavanju činjeničkog stanja o onome što je u konkretnom tekstu napisano.Osim poznavanja stvarnosti,potreban je i određen minimum razumnog prosuđivanja istine.Ukoliko toga nema,često puta,za tako osakaćenu oportunu retoriku se može pretpostaviti da je opterećena popriličnim psihološkim problemima.

Одговори
чет

15.01.

2015.

Lignjoslav Pipak [нерегистровани] у 10:48

Uz VV po svaku cenu

Tužno je to kada se integritet i etika proda radi podilaženja megalomaniji i diktatorskom ponašanju. Treba da vas je sram što pišete ovakve neosnovane priče, bez da dajete ijedan dokaz. Vaš izvor je Svetska Banka? Stvarno? Ako je istina da Svetska Banka određuje kako se vodi politika u Srbiji, zar nije to senzacionalna vest i dokaz da je Premijer u stvari "strani plaćenik"? Zar nije to dokaz veleizdaje? Ne, vi ste rešili da pljujete kolege zarad uvlačenja političaru koji je danas tu a sutra sigurno nije. Stvarno tužno, ali i pokazatelj kako je novinarstvo u Srbiji postalo jedna od najvećih lakrdija.

Одговори
чет

15.01.

2015.

Vlajko [нерегистровани] у 09:36

rešenje

Zakonom bi trebalo propisati da novinarstvom mogu da se bave samo članovi udruženja (bilo kog). Ovako svako može da osnuje svoj portal ili izdaje neki list na 4 strane i piše šta hoće. Kada su novinari članovi udruženja, onda imaju odgovornost a mogu i da odgovoraju pred nadležnim telima za neprofesionalan rad. U većini profesija ne možeš da obavljaš posao bez članstva, recimo lekari i advokati - komora, treneri - licenca i udruženje, sudije i tužioci takođe, dakle svi oni od kojih se traži da osim profesionalizma poseduju i čast za obavljanje svog posla. Kod novinarstva je poslednjih godina mnogo toga ispušteno iz ruku i udruženja su tu da predlozima zakona u medijskoj sferi i pravilnim radom kroz udruženja, to poprave u što kraćem roku.

Одговори
чет

15.01.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 08:59

familija

Vreme je prenelo birnovo istrazivanje zato sto su birn i vreme u jakim poslovno-porodicnim vezama

Одговори
сре

14.01.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 20:59

Ćuti bre

Ovaj što se potpisao sa "zaboga" baš lupeta. Zar Smajlovićka duplira funkcije time što je predsednica UNS i glodur "Politike" istovremeno? Ne svakako!A što se tiče napomene da je ovaj tekst već objavljen u Politici, opet nije bitno jer će ga na sajtu UNS pročitati i oni koji nemaju para da kupuju novine!

Одговори
сре

14.01.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 18:13

zaboga

Pa procitali smo u Politici, zaboga ako ste duplirali funkcije, ne morate da kopirate svoje tekstove.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси