Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар РТВ-а Александар Рељић добитник награде НДНВ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 01. 2015.

Извор: www.021.rs

Новинар РТВ-а Александар Рељић добитник награде НДНВ-а

Новинар Радио-телевизије Војводине Александар Рељић добитник је годишње награде Независног друштва новинара Војводине.

 

 Извршни одбор НДНВ-а донео је једногласну одлуку о добитнику, а свечана додела награде биће уприличена у просторијама Медија центра Војводине (Змај Јовина 3/I) сутра у 19 часова, у оквиру обележевања 25-годишњице тог удружења.

Новинар Радио-телевизије Војводине и помоћник уредника емисије Радар Александар Рељић током 2014. године наставио је да се бави истраживачким новинарством, као и ратним и послератним темама са простора бивше Југославије и региона, стриктно поштујући етичка правила новинарства и високе професионалне стандарде.

"Међу многим врсним медијским прилозима Рељића током 2014. године, посебно истичемо специјално издање емисије Радар "Темељи Сочија" о радницима на градилиштима Зимске олимпијаде који су били изложени радној експлоатацији, као и прилог поводом сада већ легендарног дрона на фудбалској утакмици Србија-Албанија", наводи се у образложењу НДНВ-а.

Током протекле године, Рељић је био аутор изузетне истраживачке филмске приче о збивањима у ратном Горажду, која ће у продукцији Независног друштва новинара Војводине бити ускоро премијерно приказана на РТВ-у. Битне карактеристике Рељићевог медијског рада јесу продорност и интуитивност, "поглед иза", избегавање стереотипа и унапред наметнутих истина.

Претходну, 2014. годину обележили су многобројни ретроградни процеси у друштву: аутократска владавина, системско гушење медијских слобода, инструментализација медија и таблоидна стварност, пораст национализма, политичког насиља и кампање страха. У том контексту веома су ретки медији и новинари који су имали храбрости да се ухвате укоштац са трауматичним и табуизираним темама наше садашњости и недавне прошлости, наводе у НДНВ-у.

Александар Рељић, рођен 1974. године, новинарством се бави од 1997. године. У свом раду је посебно посвећен темама којима се скоро нико не бави: ратним и послератним причама из ратова са простора бивше Југославије, суочавањем са прошлошћу, ратним злочинима и транзиционом правдом. Као новинар, радио је за многобројне медије: Нин, Независни, Радио 021, Вијести, Глас Америке. Сарађивао са ИWПР-ом, БИРН-ом, АФП-ом, био је дописник Агенције Бета из Војводине, шеф Дописништва Телевизиј Пинк за Војводину. Данас ради на Радио-телевизији Војводине.

Независно друштво новинара Војводине годишња новинарска признања додељује од 2010. године, а досадашњи добитници су публициста Мирко Ђорђевић, новинарке Жужана Серенчеш, Бранка Драговић Савић и Наташа Крстин, новинари Норберт Шинковић, Миодраг Совиљ и Игор Михаљевић, као и Дашко Милиновић и Младен Урдаревић, радијски водитељи.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси