Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијима од данас прете драстичне казне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 09. 2009.

Извор: Данас

Медијима од данас прете драстичне казне


Београд - Закон о изменама и допунама закона о јавном информисању које је Скупштина Србије усвојила прошлог понедељка, ступио је данас на снагу. Изменама и допунама Закона о јавном информисању није брисан ниједан члан постојећег закона, него је додато неколико нових чланова и драстично су повећане казне за поједине прекршаје и привредне преступе.

Прва област која је обухваћена изменама закона односи се на осниваче јавних гласила и Регистар јавних гласила:

Нови став члана 14 предвиђа да „јавно гласило може основати домаће правно лице (оснивач јавног гласила)“. Међутим, као и пре измена, медиј може да покрене и страно правно лице, али под условом да је регистровало фирму у Србији.

Уводи се новина да се сва јавна гласила уписују у регистар који још није формиран. Чланом 14 а забрањује се оснивачу јавног гласила да преноси или на други начин располаже правом на јавно гласило или правом на издавање јавног гласила. То практично значи да гласило не може да издаје ниједно друго правно лице осим онога које га је покренуло.

Чланом 14 б предвиђено је да регистар јавних гласила води организација надлежна за вођење регистра привредних субјеката и да надлежни министар ближе уређује начин вођења регистра јавних гласила.

Чланом 14 в предвиђа се да ће новоформирана организација која ће водити регистар јавних гласила (једном месечно) имати обавезу да, на захтев републичког органа управе надлежног за послове јавног информисања, доставља извод из регистра са подацима о оснивачима јавних гласила (извод садржи матични број за сваког оснивача, податак о новчаном делу основног капитала, и преглед свих јавних гласила чији је оснивач).

Извод се доставља организацији која спроводи поступак принудне наплате, а та организација у року од три дана од пријема извода доставља органу управе надлежном за послове јавног информисања податке о принудној наплати за сваког од оснивача јавних гласила наведених у изводу са посебном назнаком о периоду обуставе свих плаћања.

Друга област односи се на измене казнених одредби закона. Нови члан 92 а предвиђа казну од милион до 20 милиона динара за привредни преступ оснивачу јавног гласила који оснује гласило под истим или сличним именом које може изазвати забуну у погледу идентитета као гласило које је брисано из регистра или престало да се штампа и ако издаје јавно гласило које није уписано у регистар јавних гласила уз заштитну меру забране обављања делатности издавања јавних гласила.

За привредни преступ казниће се и одговорно лице у оснивачу јавног гласила новчаном казном од 200.000 до два милиона динара, уз заштитну меру забране вршења одређених дужности. Чланом 92 б Закон као привредни преступ предвиђа и казне за осниваче јавних гласила ако: објави информација којом се неко лице означава учиниоцем каквог кажњивог дела, односно оглашава кривим или одговорним пре правоснажне одлуке суда или другог надлежног органа (чл. 37).

Ако садржај јавног гласила који може угрозити малолетника није јасно и видно означен, односно ако је малолетник учињен препознатљивим у објављеној информацији која је подесна да повреди његово право или интерес (чл. 41 ст. 2, 3).Ове преступе Закон санкционише новчаним казнама у висини 25-100 одсто збира вредности укупно продатог тиража испорученог дистрибутерима на дан објављивања информације и вредности продатог огласног простора у том броју јавног гласила.

За електронска јавна гласила предвиђена је новчана казна 25-100 одсто вредности огласног простора у дану у ком је емитован програм у оквиру кога је објављена информација. Посебно се кажњава објављивање ових информација на насловним страницама или у електронским јавним гласилима у оквиру најаве вести информативног програма.За привредни преступ новчаном казном од 200.000 до два милиона динара казниће се и одговорно лице оснивача и одговорни уредник јавног гласила.

Пре измена казне су се кретале у распону од 30.000 до 200.000 динара и преступ је био прекршајни.

У досадашњем члану 93 новчана казна за прекршај од 100.000 до милион динара замењује се казном од милион до 10 милиона динара за оснивача јавног гласила који је правно лице, ако гласило објави без импресума, ако није именован одговорни уредник, ако не испуњава обавезу чувања записа, као и ако не стави запис јавног огласа на увид.

За прекршај ће се новчаном казном од 100.000 до милион динара (која се раније кретала у распону од 10.000 до 200.000 динара) казнити и одговорно лице у правном лицу које је оснивач. На крају, новчане казне од 30.000 - 200.000 динара предвиђене ранијим одредбама закона замењују се износима од милион до 10 милиона, ако одговор, исправку, накнадну информацију о исходу кривичног поступка односно пресуду не објави по правоснажној судској одлуци или не објави у роковима предвиђеним овим законом или објављивање одговора исправке накнадне информације о исходу кривичног поступка односно пресуде условљава плаћањем накнаде, уместо главног и одговорног уредника казниће се оснивач јавног гласила. Посебно се предвиђа да ће се новчаном казном од 100.000 до милион динара за овај прекршај казнити и главни и одговорни уредник

Антрфиле :

ОЕБС ради експертизу закона


Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), како сазнаје Данас, тренутно ради на експертизи Закона о изменама и допунама закона о јавном информисању.

И. Т.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси