Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Георгиев: Вучића више занима уређивање медија од вођења државе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 01. 2015.

Аутор: Милица Манчић Извор: rs.seebiz.eu

Георгиев: Вучића више занима уређивање медија од вођења државе

Слободан Георгиев и БИРН чији је програмски координатор за Србију већ су месецима "каменчић у ципели" који много жуља српског премијера Александра Вучића.

 

Последњи пут Вучића је БИРН изнервирао у суботу кад је неодмерено и неприхватљиво реаговао на БИРН-ов текст о испумпавању воде из копа Тамнава-Западно поље. Називање новинара БИРН-а "лажовима", уз оптужбе да су добили новац да би "говорили нешто против Владе Србије", речник је који припада прошлим временима и неприхватљив је за демократско друштво и државу која, како често истиче и сам Александар Вучић, жели да постане део Европске уније, саопштило је јуче и Независно удружење новинара Србије.

То је и разлог зашто је о медијској слици Србије SEEbiz разговарао с колегом Георгиевим.

SEEbiz: Зашто БИРН толико нервира Вучића?

Георгиев: Не верујем да га БИРН нервира јер је његово понашање усмерено на мобилизацију оних људи који гласају за њега, па у том контексту видим и ову последњу његову "анализу" нашег рада. Срачунате оптужбе онда када нема аргумента за цивилизован разговор стара је пракса у политичком животу Србије, а нарочито у начину на који је некада деловала СРС, матична партија Александра Вучића.

SEEbiz: Осим БИРН-а, који су још медији на мети власти и зашто?

Георгиев: Надам се да нисмо мета власти, већ само моменат који нарушава ону врсту контроле коју је власт спровела над медијима у Србији. Овој власти, као ни једној у новијој историји Србије смета свако ко "свом снагом" не подржава Александра Вучића и због тога су успешно радили на подјармљивању свих маинстреам медија у Србији. Ко год не верује у званичну верзију проглашава се непријатељем и противником, а то није нормалан и демократски амбијент.

SEEbiz: Може ли се рећи да Вучић оно своје "старо лице" највише показује управо кад је у питању однос према медијима?

Георгиев: Вучић је вероватно премијер који се у највећој мери директно бави медијском сценом Србије. Он је разумео да није важно шта радиш већ шта људи верују да радиш и због тога користи медије у учврсти веру у дело кога нема, али доста људи верује у то. Нема старог и новог Вучића: двадесет година се борио да дође на власт и ми сада видимо њега по први пут у пуном "капацитету".

SEEbiz: Каквом бисте оценили медијску ситуацију у Србији данас?

Георгиев: Србија нема mainstream медије који смеју континуирано да раде на мониторингу владиних политика, већ су се претворили у канал за величање лика и дела Александра Вучића. А ако нема слободних медија, који морају сами да се боре са својим читаоцима и гледаоцима за слободу, нема ни слободне државе.

SEEbiz: Слажете ли се да је видљив и паралелан процес јачања истраживачког новинарства, посебно у интернет медијима?

Георгиев: Није да та врста тамо јача него тамо једино и постоји, али је питање њених домета. Власт је осетљива на све што је другачије па у таквом контексту може понекад и да се учини да је истраживачко новинарство нешто што оно у својој бити није.

SEEbiz: Једно недавно истраживање каже да је мањи број штампаних медија и интернет портала главни генератор порука мржње и нетрпељивости у Србији. Је ли то тачно?

Георгиев: Не знам да ли је то тачно, али верујем да медији имају важну, али не и пресудну улогу у формирању "духа нације". Много важније од медија су школа и кућа, као и оно што је неко историјско наслеђе које се преноси с генерације на генерацију. Степен необразованости погодује бујању сваких екстремизама који су засновани на "другом" и "другачијем" као непријатељу. Медији ту могу да помогну или одмогну, али, верујем, нису пресудни.

SEEbiz: Одакле толика жеља Вучића да контролише медије и полемише с њима у посљедњих годину-две?

Георгиев: Вучић воли медије и верујем да га уређивање медија интимно више занима од вођења државе. Понекад помислим да би можда требало њему понудити место уредника неке велике ТВ станице и неких великих дневних новина и да би он у тој опцији одустао од "вршења власти". Опет, слаби медији, који су тако направљени у прошлости, лако сами пристану да буду контролисани и изгледа као да сами иду код оних који имају моћ и нуде им своје услуге.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси