Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србија 54. по слободи штампе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 01. 2015.

Извор: Блиц, Танјуг

Србија 54. по слободи штампе

Србија се, према најновијој листи 180 земаља рангираних по слободи штампе за 2014. годину, нашла на 54. месту, за девет места више у односу на 2013. годину.

Најлошије оцењена чланица ЕУ је Бугарска. Хрватска је на 65. месту на листи.

Организација „Репортери без граница“, која је објавила резултате, наводи да је Финска већ четврту годину заредом оцењена као земља с највише слободе штампе, а следе Холандија и Норвешка.

Последња три места на листи поново су заузели Туркменистан, Северна Кореја и Еритреја, где „слобода штампе не постоји“ и које су „прави пакао за новинаре“.

Индекс ове године садржи 180 земаља, једну више од претходне, јер је на њега додат Белизе, који се нашао на завидном 29. месту.

Репортери без граница наводе да су у 2014. веома негативан утицај на слободу штампе и рад новинара извршили сукоби у одређеним земљама, што је утицало и на оне државе које се иначе сматрају демократскима.

Најлошије оцењена чланица Европске уније је Бугарска, у којој су 2014. пет месеци трајали протести и политичке тензије.

Током тог периода, новинари су били жртве политичког насиља, нарочито они који се баве истраживачким новинарством, наводи се у извештају.

Хрватска, као нова чланица ЕУ, нашла се на 65. месту на листи, уз напомену да је на пољу слободе медија учињено доста, али и да још много тога треба урадити, с обзиром на то да, рецимо, државни медиј ХРТ није независтан, после реформи које је спровео премијер Зоран Милановић, јер његово руководство бира парламент, што омогућава политичку контролу.

Кад је реч о Албанији, у извештају се наводи да је програм за медије у тој земљи, после промене власти, амбициозан, због нацрта новог закона о већој транспарентности власништва у медијима, јачање независности јавних сервиса и гарантовања приступа медија информацијама државних органа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси