Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Квалитет који се мора платити
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 01. 2015.

Извор: Дневник

Квалитет који се мора платити

На међународној конференцији одржаној у Женеви сада већ давне 2006. године утврђене су обавезе које се тичу дигиталног емитовања телевизијских сигнала, када је одређен период за прелазак са аналогног на дигитално емитовање телевизије, након којег престаје међудржавна обавеза заштите анапогног емитовања од ометања дигиталним ТВ сигналом.

Препорука Европске комисије чланицама ЕУ била је да са аналогног пређу на дигитално емитовање до јуна 2012, што су оне и учиниле, прихвативши ДВБТ или ДВБТ2 као стандард.

Наша земља се, као потписник финалних аката конференције у Женеви, обавезала даће прелазак на дигитално емитовање телевизијских програма и потпуно гашење аналогног сервиса извршити до 17. јуна 2015. године, што је такорећи на прагу, па многа домаћинства хитају не би ли се припремила за овај технолошки скок, који стручњаци проглашавају драматичнијим од оног када је телевизија почела да користи програме у боји.

"Срећници" који су прикључени на кабловске системе не морају претерано да брину, пошто су дигитализацију сигнала на себе преузели оператери, али зато сви они власници телевизијских пријемника са земаљском антеном ускоро неће моћи да гледају своје "чаробне кутије" без сеттоп боксова, технолошке новотарије, ко ју све чешће рекламирају и таква имена српског глумишта као што је Лане Гутовић. 

Да усавршавање телевизијске технике, односно прелазак на дигитални сигнал, поред, мора се признати не претераног трошка за кућне буџете, има и својих предности, говори и то што ће убудуће пријем сигнала бити далеко отпорнији на сметње, на једном ТВ каналу се може пратити више програма, при чему се исти програм може емитовати на више језика, док гледалац бира језик или превод који му одговара.

О драматично побољшаном квалитету слике и звука да се и не прича.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси