Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јадранка Јоксимовић: Пролазне потешкоће
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 01. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Како ће премијеров одговор ЕУ утицати на европске интеграције Србије

Јадранка Јоксимовић: Пролазне потешкоће

Транспарентност свих процеса је део евроинтеграција и мислим да је препознато колико су влада и грађани Србије посвећени реформама и напретку.

 

То је суштина, а пролазне потешкоће увек постоје у процесу европских интеграција, каже за Данас Јадранка Јоксимовић, министарка задужена за европске интеграције Србије поводом оштре преписке премијера Александра Вучића са портпаролком Брисела Мајом Коцијанчић.

Она додаје да је „ЕУ наш стратешки циљ и ми смо озбиљан кандидат за чланство у ЕУ“.

„Мислим да је поштен и отворен дијалог важан за комуникацију са нашим европским партнерима“, наводи Јоксимовићева.

Аналитичари за спољну политику и европске интеграције, међутим, сматрају да би последње изјаве премијера Србије о ЕУ сигурно могле негативно да утичу на брзину европског пута Србије.

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Маја Бобић истиче за Данас да „препуцавање уместо дијалога“ никако није добро за процес европских интеграција Србије.

„Не видим разлог да се прозивају институције ЕУ, које годинама, што је познато, подржавају различите пројекте у Србији  од медија до невладиних организација. ЕУ када подржава неке пројекте медија она то чини на основу предложене истраживачке теме и углавном не зна који ће бити резултат нечијег истраживања. Реч је, дакле, о непознавању процедура пружања подршке. Пре некаквих теорија завере, треба најпре добро размотрити читав случај“, објашњава Бобићева.

Такође, и невладина организација Центар за евроатлантске студије оценила је јуче да се премијер Србије својом полемиком са представницима ЕУ неодговорно понео према бирачима који су га довели на власт на основу тога што су поверовали да ће их искрено водити ка ЕУ.

У саопштењу те организације наводи се да је оптужба на рачун активног дипломате ЕУ заправо увреда институције коју он представља и да утолико више изненађује изјава премијера Вучића, који је на конференцији за новинаре рекао: „Тим лажовима реците да су опет лагали“.

„После оваквог одговора остаје отворено питање које су то вредности ЕУ у које Вучић верује, јер поштовање слободе говора коју он намерно брка са одговорношћу за јавну реч јавних делатника у јавном простору то свакако није.

Чудно је, такође, да Вучић, који тврди да 'неће да буде лутка на повоцу', нуди да се повуче с пута ако то они јавно затраже, истим онима којима поручује да неће да им буде лутка на повоцу“, додаје се у саопштењу.

Александар Вучић је, подсетимо, оптужио је у петак новинаре БИРН-а да су „добили паре“ од шефа Делегације ЕУ Мајкла Давенпорта и ЕУ и да су износили неистине о поступку избора фирме која ће обавити испумпавање воде из копа „Тамнава  Западно поље“.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић саопштила је потом да Унија „снажно одбацује као неосноване“ тврдње српског премијера да ЕУ плаћа поједине организације да воде кампању против српске владе.

Након тога Вучић је оптужио Коцијанчић да у име ЕУ покушава да га ућутка.

„Србија подржава независно и одважно новинарство, као и слободу говора широм Европе и ван ње, и та слобода изражавања је основни принцип демократије. Управо зато, запрепашћен сам чињеницом да Маја Коцијанчић у име ЕУ покушава да ме ућутка, да ми забрани чак и да одговорим на питање новинара“, наведено је у Вучићевој изјави достављеној медијима.

НУНС: Отворени притисак на медије

Независно удружење новинара Србије (НУНС) најоштрије је осудило начин на који је премијер Александар Вучић говорио о Балканској истраживачкој мрежи (БИРН). НУНС оцењује овакво понашање председника Владе Србије отвореним притиском, не само на новинаре БИРН-а, већ и угрожавањем слободе медија.

ГО СНС заказан за петак

Председник Српске напредне странке Александар Вучић заказао је седницу Главног одбора странке за петак 16. јануар, која ће се одржати у београдском Сава центру, потврђено је Данасу у седишту СНС.

Пре седнице Главног одбора биће одржан и састанак Председништва СНС.

Вучић је на конференцији за новинаре после седнице Председништва странке у петак рекао да ће доћи до значајних промена у Главном одбору странке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси