Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Питање/Одговор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 01. 2015.

Извор: Данас

Питање/Одговор

Како коментаришете позив СПЦ медијима да не објављују бласфемичне карикатуре исламског пророка Мухамеда?

Живица Туцић, верски аналитичар

Карикатура је део слободе штампе, као и слово и фотографија. Наравно да има граница, али никада аутор тога не може да зна ко ће бити нечим повређен. Јер и безазлена карикатура или реч може некоме да делује увредљиво. Мора се ипак признати да су верска осећања далеко интензивнија. Ако некога повредите као човека, он ће то да игнорише, али ако га повредите као муслимана или православца, он ће да то запамти и да се свети. Свако ко осећа да су му повређена верска осећања треба то да игнорише. И од самих хришћана има толико повреда хришћанских осећања, али не пада на памет ниједном хришћанину, а ни муслиману да штити хришћанске симболе. Не може вера да буде изговор злочину.

Никола Кнежевић, председник Центра за истраживање религије, политике и друштва

Сматрам да је Црква реаговала одмерено, правовремено и превентивно, узимајући у обзир озбиљност ситуације, али и осећања наших сународника који су верници исламске вероисповести. Ипак, саопштењу недостаје оштра критика исламског фундаментализма који представља најозбиљнију безбедносну претњу модерној цивилизацији, јер овако саопштење може се разумети и у контексту да су "узроци страшнији од последица". Слобода говора подразумева и уважавање туђих културних или верских принципа и појединости.

Тамара Скроза, новинарка Времена

Ово саопштење СПЦ ме не изненађује, јер је слобода штампе била једна од ретких области у коју се црква досад није мешала. С друге стране, изненађује ме што се институција, која много година уназад протежира нетрпељивост према одређеним групама, сада залаже за права неких других група. Била бих срећна ако би се СПЦ, као што се сада залаже за нечија верска осећања и људска права, убудуће залагала за осећања и људска права неких других људи који овде живе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси