Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Забрињава стање слободе изражавања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 01. 2015.

Аутор: П. Д. Извор: Данас

Нацрт резолуције Дејвида Мекалистера о напретку Србије ускоро пред европским парламентарцима

Забрињава стање слободе изражавања

Србија треба да настави са унутрашњим реформама и да усклади спољну политику са Европском унијом, укључујући и став према Русији, наведено је у првој верзији нацрта резолуције о Србији коју је припремио известилац Европског парламента Дејвид Мекалистер, преносе агенције.

Реч је о резолуцији о напретку Србије о којој ће два пута расправљати Спољно-политички одбор, у јануару и фебруару, када ће бити допуњен и амандманима, а коначни предлог текста наћи ће се на дневном реду ЕП у марту.

Док државна агенција Танјуг у извештавању о нацрту документа акценат ставља на спољну политику и дијалог Београда и Приштине, дотле агенција Бета у први план истиче забринутост у вези са слободом изражавања.

Бета истиче да се поздравља усвајање сета медијских закона и позива на њихову примену, али изражава забринутост због прилика у вези са стањем у тој области.

„Европски парламент изражава забринутост због погоршања услова за пуно остваривање слободе изражавања у Србији и наглашава потребу за пуном транспарентношћу власништва у медијима. ЕП изражава забринутост због претњи новинарима“, наводи се у документу.

Додаје се да је цурење информација у медије о текућим истрагама, којим се притом крши претпоставка о невиности, повод за озбиљну забринутост, да се то мора истражити и затим даље поступати у складу са законом.

„Парламент поздравља посвећ еност Владе Србије европским интеграцијама и активном спровођењу друштвеноекономских реформи“, преноси Танјуг. У нацрту резолуције се указује да је темељна примена усвојених реформских закона кључни индикатор успеха процеса интеграција и да је неопходан даљи напредак на реформи правосуђа како би што пре била отворена поглавља 23 и 24 преговарачког процеса која се односе на владавину права.

„Позивамо Србију да усклади своју спољну и безбедносну политику са ЕУ, укључујући и политику према Русији, уз жаљење што се Србија није придружила рестриктивним мерама према Русији“, пише у нацрту, како јавља државна агенција. Када је реч о дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, Мекалистеров нацрт констатује да је овај процес током прошле године био успорен, због избора у Србији и на Косову, уз позив да се дијалог на високом политичком нивоу што пре настави.

„Подвлачимо да преговарачки оквир захтева напредак у процесу нормализације под поглављем 35 паралелно са напретком осталих поглавља, као и да поглавље 35 треба отворити међу првима“, стоји у документу. Мекалистер је похвалио Србију због унапређења регионалних односа и у том смислу посебно поменуо посету албанског премијера Едија Раме Београду у новембру ове године. Србија се такође похваљује због усвајања Стратегије против дискриминације и успешног одржавања Параде поноса у септембру.

Енергетика

Истиче се да Србија мора да појача напоре у усклађивању на плану енергетике са европском правном тековином и оствари раздвајање делатности у сектору гаса, док реструктурирање јавне гасне компаније мора бити приоритет, преноси Бета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси