Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Београђани и Крагујевчани одали почаст француским новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 01. 2015.

Извор: Фонет, Танјуг, РТВ

Београђани и Крагујевчани одали почаст француским новинарима

У центру Београдa синоћ је испред француског Културног центра одата пошта француским новинарима убијеним у терористичком нападу у Паризу и поручено да тај злочин треба да буде последњи у низу напада на медијске посланике. И у Крагујевцу одата почаст убијенима.

Скуп солидарности је организовало Независно удружење новинара Србије а окупљени медијски посленици али и грађани су симболичним паљењем свећа одали пошту јуче убијеним колегама листа "Шарли ебдо".

Уз велики транспарент "Стоп убијању новинара" и натписима на француском, енглеском и српском језику "Сви смо ми Шарли" окупљени су испред француског Културног центра палили свеће.

 

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић је рекао да то удружење жели да овим скупом изрази саучешће породицама страдалих новинара у јучерашњем терористичком нападу.

"То није само пуцањ у наше колеге, то је пуцањ у демократију у слободу изражавања у наше право да обавештавамо грађане о свему што се дешава у свету", рекао је Обрадовић.

Он је, подсетивши да је у прошлој години убијено 118 новинара, истакао у изјави представницима медија да се мора зауставити насиље над новинарима.

"Покажимо да смо солидарни и нека ово буде последњи пут да су новинари страдали као последица нечијих идеолошких, верских или других побуда", рекао је Обрадовић.

Према његовим речима, догађај у Француској треба да постане прекретница у новинарству и омогућавању свим новинарима да обављају посао на безбедан начин.

Скупу солидарности присуствовали су бројни новинари, министар културе Иван Тасовац, директор Кинотеке Радослав Зеленовић.

И у Крагујевцу одата почаст убијенима

Новинари и грађани Крагујевца вечерас су, испред зграде у којој је Народна библиотека "Вук Караџић", паљењем свећа одали почаст убијеним новинарима и двојици припадника француске полиције.

У знак подршке француским колегама и целокупном народу Француске, новинари и грађани су носили транспаренте на којима је писало "И ја сам Шарли".

За новинара Мирослава Милетића чин паљења свећа није само подршка убијеним француским колегама, већ и упозорење да се такав напад више не догоди, имајући у виду да свуда у свету постоје притисци на медије.

"Врло је битно дати подршку и врло је битно показати да људи морају да схвате да је слобода мишљења нешто што је врло важно, наравно слобода мишљења која подразумева да нико никоме не задире у приватност. Ово што су колеге доживеле је шокантно. Они су настрадали само зато што су нешто цртали, нешто писали, зато што су нешто мислили. То је нешто што је најстрашније", оценио је Милетић.

Наглашавајући да су се грађани Крагујевца спонтано окупили преко друштвених мрежа, Катарина Милићевић је рекла да новинари и грађани одају почаст убијенима француским новинарима и полицајцима, али и подршку грађанима и самој држави која пролази кроз веома тешке тренутке.

"Крагујевац је град страдалник и увек шаље јаку поруку мира свету, тако је и вечерас. Ми смо овде због слободе говора, а против сваке врсте фашизма", рекла је Милићевић. За Јелисавету Милетић јучерашњи пуцњи у француске новинаре су пуцњи у слободу мишљења.

"То што се јуче десило у Паризу је једна метафора, зато што може да се деси у Београду, Лондону, Њујорку", рекла је она оцењујући да је слобода говора, мишљења и писања угрожена и да је то велики проблем данашњице.

Објавити карикатуре Шарлија

Српска секција Међународне уније франкофонских новинара (УПФ) најоштрије је данас осудила варварски напад и изразила најдубље саучешће због жртава овог атентата.

Српска секција УПФ предлаже да сви медији, без изузетка, објаве неку од карикатура из листа "Шарли Ебдо" као омаж убијеним новинарима и карикатуристима, али и као знак солидарности са Француском која је, уз слоган "Ја сам Шарли", устала против овог варварског чина, као и са свима који се боре за слободу медија, наводи се у саопштењу.

Саучешће Фондације Ћурувија

Ужаснута масакром у редакцији француског магазина "Шарли Ебдо", Фондација Славко Ћурувија изразила је данас најдубље саучешће породицама и колегама жртава.

"Новинари су убијени у борби за право да слободно мисле и да своју критику света у коме су живели слободно пренесу другима", наводи Фондација у саопштењу.

"Без тих слобода није могућа било која друга и зато смо дужни да ову борбу наставимо. Трагичне жртве новинара "Шерли Ебдоа" и жртве свих који су пали пре њих додатно нас обавезују да устанемо против терора и репресије над слободом мишљења и изражавања, где год се појавили и који год идеолошки предзнак носили", истиче се у саопштењу.

Наоружани маскирани нападачи упали су јуче у редакцију француског сатиричног недељника "Шарли ебдо" у Паризу, познатог по карикатурама исламских лидера, и убили најмање 12 људи, од којих 10 новинара и два полицајца, пре него што су побегли.

Двојица људи у црној одећи, наоружаних аутоматским пушкама "калашњиков", ушли су око 11.30 сати у редакцију, где се тог дана одржавао колегијум, вичући "Алаху акбар!" (Бог је велики) и "Осветили смо пророка".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси