Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Неједнак третман јавности према претњама Вучићу и опозицији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 01. 2015.

Извор: Танјуг

Неједнак третман јавности према претњама Вучићу и опозицији

БЕОГРАД - Аналитичар Дејан Вук Станковић оценио је данас да у једном делу јавности постоји "асиметричан третман политичких актера и већа осетљивост" за права опозиције и представника невладиних организација, него за политичаре из Српске напредне странке, посебно премијера Александра Вучића.

Станковић је, поводом писања листа "Таблоид" у коме се позива на убиство премијера Александра Вучића, рекао да, с обзиром на искуство које Србија има са атентатом на премијера Зорана Ђинђића, сваки говор мржње и позив на насиље мора да буде спречен.

"У овом случају, најважније је заштитити уставни поредак и сваког актера у политичком животу", рекао је Станковић.
Он је истакао да је немогуће легитимисати идеју убиства било кога ко учествује у политичком животу, а посебно не оних који представљају државу.

"Ако је ту позив на насиље који је усмерен на носиоце власти у Србији, власт треба да заштити себе и легитимно је да то уради", рекао је Станковић Тањугу и појаснио да је у демократском друштву нормално критиковати, али да постоје границе слободи говора и мишљења, а то је позив на насиље.

Додаје и да би правосуђе морало да се ангажује и да се можда и забране такве новине јер се зна до чега може да доведе ширење говора мржње.

Главни уредник Таблоида Милован Бркић отворено је позвао на убиство премијера Александра Вучића.

Он је у уводнику најновијег броја тог булеварског издања навео да је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио да је Вучићу најмање пет пута прећено смрћу, а да, додаје Бркић "ниједном није опаљен метак, макар ради застрашивања".

"А неписмени Срби су, њему сличног тиранина, покушали да смакну 22 пута", каже Бркић подсећајући да је уочи абдикације, краљ Милан рекао да не жели више да буде краљ Срба који су 22 пута покушали да га убију.

У тексту под насловом "(Пр)осудите сами. Господе, помози", Бркић такође помиње и убиство премијера Зорана Ђинђића: "Већ четврт века Србијом владају и харају исти људи. Од Ивице Дачића, до Александра Вучића, траје иста трагедија духа и нашег уништења. За све ове године, само је Звездан Јовановић узео на нишан Зорана Ђинђића, а упућени тврде да је само погодио његовог телохранитеља Милана Веруовића, што и он сам потврђује".

Главни уредник Таблоида додаје да се у Србији "скотови множе, час су доле, час горе, али су увек, када је пљачка у питању, сложна браћа", а да је "најгори међу њима, више нема сумње, Александар Вучић", тврдећи да је он "у свом злочину према грађанима и Србији, отишао најдаље у издаји националних интереса, у терору над грађанима, у покушају да Србију здроби, а народ потамани".

"На Бадње вече помолимо се Богу, да нам да снаге и куражи, да нам не задрхти рука... И да се спасимо од зла које нам прети", наводи на крају Бркић.

Многи нису били расположени да коментаришу чињеницу на коју је указао Станковић, да у делу јавности постоји неједнак третман у случајевима кад су претње упућене некоме из, на пример, опозиције, него премијеру Вучићу.

Представници новинарских организација су, упитани зашто се нису огласили поводом текста "Таблоида", истакли да на би на такве садржаје требало да реагује тужилаштво.

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић рекао је Танјугу да позивање на насиље и свака претња те врсте није и не треба да буде блиско новинарској професији, а да на то треба да реагује тужилаштво.

Он је напоменуо да закони о информисању омогућавају тужиоцу да покрене поступак за забрану дистрибуције неке информације.

Према његовим речима, УНС већ дуже упозорава да "Таблоид" систематски крши новинарски кодекс.

"То је злоупотреба новинарства то није нешто што се може сматрати новинарством и не треба га третитрати као новинарско штиво, него нешто што не припада новинарској професији", рекао је Брајовић.

Упитан да ли би реакција јавности била другачија да није реч о Александру Вучићу, Брајовић је одговорио да УНС увек реагује поводом злоупотребе медија, без обзира да ли их злоупотребљавају новинари и ли политичари.


Члан Комисије за жалбе Савета за штампу Петар Јеремић сматра да су пређене границе новинарског кодекса, а да је на тужиоцу да одлучи да ли је прекршен закон.

Јеремић је навео да је "Таблоид" злоупотребио слободу изражавања, али и оценио да су грађани навикли да се у том листу објављују сличне ствари и да га више "нико не схвата озбиљно".

"Он (Бркић) се чак не може ни назвати припадником наше професије, јер није новинар ни по чему што ради, осим што формално пише и то штампа на папиру", рекао је Јеремић Танјугу.

Говорећи о реакцији јавности која је у неку руку изостала, Јеремић је навео да у 95 одсто новинарских текстова постоји повод за реаговање.

"Позивам грађане и читаоце који су оштећени писањем да се жале Савету за штампу и користе све правне радње које им стоје на располагању, јер и ми у нашој професији морамо да одвојимо зито од кукоља", рекао је Јеремић.

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић навео је да би садржајем уводника у "Таблоиду" требало да се бави тужилаштво јер превазилази не само професионални већ и законски оквир слободе изражавања.

"Не треба правити од овога циркус, не треба претеривати са давањем значаја једном опскурном листу какав је Таблоид. То је посао којим треба да се бави тужилштво и у овом и у сваком будућем сличном случају", рекао је Обрадовић Танјугу.

Према његовим речима, свако ко се озбиљно бави новинарством и медијском сценом у Србији "зна ко је Таблоид и ко је Милован Бркић" и отуда одстуство било какве озбиљније реакције.

"Да су тужилаштво и надлежни органи до сад радили свој посао како ваља, до оваквих ситуација не би дошло", закључио је Обрадовић.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

05.01.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 00:08

НИЈЕ ЦИРКУС!

Више је него неозбиљно кад представник једног новинар.удружења изјави да ”не треба правити циркус” са претњом атентаом, а лист какав се штампа у Београду и продаје на све стране прети да не може бити црње- не само цитираним текстом већ и сталним сличним садржајима у сваком броју. Није довољно рећи да се зна о каквим се ауторима ради, напади су безочни и напросто несхватљиви за сваког разумног човека. А притом се ћути, често и сеири, као кад се прижељкује несрећа. Није такав само тај и такав таблоид, има у Србији, посебно у главном граду, сијасет сличних ”булевараца” којима нико ништа не може. У име слободе медија, демократије? Каква је и чија та игра? Чему страх и међу часним журналистима, зашто ћуте и дозвољавају да их их шачица сврстава нечасних? После 5.октобра кампањски су нападани и анатемисани они ”из деведесетих”, ми обични конзументи знали смо да све није било тако, а сада се, углавном, ћути о тренду који није тренутни хир. Страх ме је кад купим новине, неке ТВ или радио станице такође нису боље, све само црнило, идеолошко навијање, дрскост, неваспитање. Не могу без медија, нисам изостао као купац. Због тога Вас и питам има ли спаса, хоћете ли у свом сталежу да уведете ред?

Одговори
нед

04.01.

2015.

Малиша [нерегистровани] у 12:50

Расле тикве

Бркић је, какав је да је, а сигурно је да није сјајан, морална величина за функционере у новинарским удружењима типа Петра Јеремића. То је оно што је сигурно!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси