Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Без признања за медије "због штедње“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 12. 2014.

Аутор: Ј.Тасић Извор: Данас

Без признања за медије "због штедње“

Јавно предузеће Службени гласник уместо годишње награде "Десимир Тошић", коју је од 2008. додељивало у две категорије за најбољу књигу у области публицистике и за најбољу колумну, фељтон или серију текстова у штампаним или електронским медијима, од сада ће додељивати само једну Гласникови награду за најбољу публицистику. У складу са владином политком штедње новчана награда за најбољу публицистичку књигу са прошлогодишњих 240.000 смањена је на 200.000 динара.

 Држећи се начела штедње донели смо одлуку да од две задржимо једну награду  за публицистику. На основу договора в. д. директора ЈП Службени гласник и жирија за награду, Надзорни одбор је донео одлуку да награда убудуће носи назив „Гласникова награда", речено је Данасу у Службеном гласнику, где нису желели даље да коментаришу ову одлуку. 

Службени гласник је 22. децембра расписао конкурс за "Гласникову награду", који се односи на књиге из области публицистике објављене у 2014. Према пропозицијама, "публицистички радови у ширем смислу монографије, мемоари, историјски романи и слично не могу конкурисати за награду", што је важило и претходних година. Рок за при јављивање је 15. јануар. Састав жирија није промењен, о добитнику ће одлучивати: Душан Павловић (председник), Владимир Вулетић и Петар Лазић. 

Петар Лазић изјавио је за Данас да је из Службеног гласника "обавештен да неће бити награде за најбољу колумну, али да ће се зато повећати наградни фонд за најбољу књигу из области публицистике, као и да је на Надзорном одбору да одлучи да ли ће продужити мандата жирију". Лазић каже да је назив награде "ствар политике куће" и да њему "није проблем што се награда сада зове Гласникова, јер и НИНова награда носи име овог листа, а не неког другог". 

Поједини чланови Надзорног одбора Службеног гласника јуче нису могли да потврде да ли је укинута награда "Десимир Тошић", установљена после Тошићеве смрти 2008. са циљем да "афирмише основне хуманистичке и демократске принципе".

Десимир Тошић (1920-2008) био је српски и југословенски интелектуалац демократске оријентације, члан предратне Демократске странке, на чијем челу су били Љубомир Љуба Давидовић и Милан Грол. У емиграцији, у којој је провео више од четири деценије, бавио се Југославијом, питањима демократизације, либерализације. дисидената, решавања националних проблема. После повратка у Србију 1990. учествовао је у обнови ДС. 

 

Антрфиле: Досадашњи лауреати

За најбољу колумну, фељтон или серију текстова у штампаним или електронским медијима протеклих шест година награда је била штампање књиге награђених аутора у издању Гласника. Последњи, прошлогодишњи добитник награде "Десимир Тошић" у овој категорији, Данасов колумниста Драгољуб Петровић каже да је у току припрема за штампу његове књиге, коју би Гласник требало да објави у јануару. Награду за публицистику за 2013. добио је Иван Ивачковић за књигу "Како смо пропевали". Ранији лауреати у обе категорије су: Александра Петровић, Доротеа Ћарнић, Александар Зограф, Славољуб Ђукић, Небојша Попов, Владимир Глигоров, Златко Паковић, Драгољуб Б. Ђордевић, Марко Сомборац, Игор Маројевић и Славиша Орловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси