Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тасовац: Медији да кажу има ли цензуре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 12. 2014.

Извор: Данас, Бета

Тасовац: Медији да кажу има ли цензуре

Министар културе и информисања Иван Тасовац казао је јуче да није задовољан медијском сликом у Србији, али да мисли да ће она бити боља и додао да су за стање у медијима одговорни сви учесници у медијској сцени. Тасовац је на Б92 рекао је да стањем медија у Србији „није задовољан, али верујем да ће она бити много боља“ у додао да је то „одговорност апсолутно свих учесника на медијској сцени“.

 

Говорећи о цензури у домаћим медијима, Тасовац је рекао да Србија „није изолована“ и да исти проблеми постоје и у региону. 

Има ли аутоцензуре, цензуре? То је питање на које свако мора да одговори за себе. Мислим да је мало лицемерно питати мене, казао је Тасовац и додао „да ће време најбоље показати да ли постоји или не постоји цензура“, образлажући да је сам разговор о цензури први корак у доказивању да она не постоји.

Тасовац је казао да на питање да ли има цензуре и у медијима треба да одговоре сами медији, а не он. Министар је додао да је план да Србија председавање ОЕБСом искористи да „наметне медијске слободе као тему“.

Упитан да ли ОЕБС треба да решава проблем цензуре у медијима у Србији, казао је да тај проблем држава „сама решава са новинарским удружењима“.

Као важан резултат рада свог Министарства, Тасовац је оценио доношње сета медијских закона и додао да ће у 2015. години бити донета нова медијска стратегија којом ће посебна пажња бити посвећена медијској писмености. 

После пуних 11 година су донети медијски закони. Није питање само доношења закона, већ то што су донети у року. И све време смо говорили да није само питање доношења тих закона већ и имплементације, рекао је Тасовац.

Коментари (4)

Остави коментар
пон

05.01.

2015.

струјни удар [нерегистровани] у 21:04

иш бре, из Ниш

Како Вас није срамота? Продајете Нишку телевизију, угасили сте нам Радио Ниш. Тражите да плаћамо 4 + 2 канала РТВ-а, 5 канала Радио Београда. Па шта Ви мислите, да смо ми јужњаци тоталне будале. Зар мислите да ћемо да пристанемо да имамо мање права од људи у Београду и Новом Саду, да будемо грађани другог реда? Баш нас брига за вашу београдску хронику, новосадски дневник на националном јавном сервису, нас занимају наше вести са нишке Палилуле и Панталеја, из Лесковца, Врања, Пирота, Сврљига, Бабушнице, Беле Паланке. Знате када ћемо да Вам плаћамо претплату? НИКАДА! ОТПОР!

Одговори
сре

31.12.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 15:12

pitanje

Jel mu to frizerka strajkuje?

Одговори
сре

31.12.

2014.

Ži Žak,kv.kozmetičar [нерегистровани] у 13:42

SLIKA SRPSKOG NOVINARSTVA-PO SAJTU UNS

Čitajući prikaz gostovanja ministra Ivana Tasovca u Kažiprstu zaparala mi je (po ko zna koji put) rečenica "...kazao je juče da nije zadovoljan medijskom slikom u Srbiji...".Ono ostalo,rečeno ovoga puta, nije bitno.Kažem,dobro.Našlušao sam se toga ove godine.Od koga sve?!I o tome ovoga puta neću da govorim.U svim tim izjavama ima popriličan broj apsurda.Jedan od njih je-niko,ama baš niko ne reče istinu do kraja."Niko nije zadovoljan medijskom slikom u Srbiji",i onda nastaje "muljanje", te ovako,te onako,sve nedorečeno.Smešno li je,tužno,neshvatljivo.Odkud.Samo se svi prave "Toše".Ne žele do kraja da kažu šta ih boli i peče.A,po najgore,bolovi su svuda različite prirode.
Ali,dosta i o tome.U stvari,hteo sam samo da kažem,upravo zahvaljujući uredništu sajta UNS,opet posredno,svejedno,ipak može se steći slika o stanju,u svim aspektima,srpskog novinarstva.Toga nisam bio svestan poprilično dugo.
U čemu je sajt UNS različit od svih drugih,koliko god da ih ima.Kičica po kičica,svih boja i nijansi,sviđalo se to uredništvu,voleli ili ne voleli,godilo ili ne godilo korisnicima sajta,to ti je što ti je-slika srpskog novinarstva,danas.Čestitam vam na svemu šta činite za opstanak srpskog novinarstva.
ŽELIM VAM SREĆNU NOVU GODINU

Одговори
уто

30.12.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 12:01

Zaboravnost

U poslednjem pasusu ovog teksta druga recenica glasi: "Nije pitanje samo donošenja zakona, već to što su doneti u roku." Svasta!

Prema Akciopnom planu za sprovodjenje Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine, koju je Vlada donela 28. septembra 2011. godine, utvrđivanje predloga medijskih zakona nadlezno ministarstvo trebalo je da izvrsi u roku od 18 meseci (1,5 godine) od donosenja Strategije.

Medjutim, Narodna skupstina je donela medijske zakone (Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnim medijskim servisima) tek 2. avgusta 2014.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси