Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Памтићу у 2014.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 12. 2014.

Извор: Политика

Маријана Милосављевић, новинарка

Памтићу у 2014.

Маријана Милосављевић донирала је недавно бубрег колегиници, новинарки Ивани Јанковић.

Када су Ивани, после вишедеценијске борбе са дијабетесом отказали бубрези, а лекари јој саопштили да је трансплантација једина шанса да преживи, Маријана није имала дилему шта треба да учини.

Новинарску каријеру почела је на Радио Индексу, а наставила у Радио Београду, „НИНу” и „Политици”. Тренутно ради у Агенцији за борбу против корупције. Ево по чему ће Маријана Милосављевић да памти 2014. 

Догађај године

Текст петиције 60 познатих Немаца из политичког, културног, привредног, научног, медијског и црквеног живота који су почетком месеца апеловали на посланике Бундестага да се Русија не тера из Европе, јер би то било „неисторијски, неразумно и опасно по мир”.

Промашај године

Укидање „Утиска недеље” Оље Бећковић после 23 године емитовања. Остала је празнина коју у електронским медијима углавном испуњавају театрално снисходљиви брбљивци уместо новинара. Биће нам потребни новинари који се сећају слободе.

Домаћа личност године

Изван медијског света новинаре већ дуго сматрају губитницима и све више лако заменљивом робом. Сви су се помало предали, али не и Љиљана Смајловић, која, као главна уредница „Политике”, свакодневно демонстрира да професија не мора да буде поданичка.

Страна личност године

Оливер Стоун јер је најавио да ће снимити филм о узбуњивачу Едварду Сноудену, јер је „херој данашњице а његова прича највећа прича нашег времена”. И зато што је међу првима подржао оснивача „Викиликса” Џулијана Асанжа, покојног председника Венецуеле Уга Чавеса и кубанског лидера Фидела Кастра. И још јер је у септембру стао у Путинову одбрану.

Роман године

„Велика очекивања” Чарлса Дикенса. Изгледа да се полако враћамо класицима, јер је овај, по многима, најбољи Дикенсов роман који је издао „Вулкан”, распродат. Осетљивог на неправду Дикенса можемо сматрати гласноговорником понижених и увређених. Иако сам га упознала у детињству овај роман сам прочитала тек летос и као да сам се вратила старом старовременском пријатељу.

Албум године

Заувек Леонард Коен кога волим као што волим старог пријатеља.

Филм године
„Непослушни” Мине Ђукић. Лепота, топлина и чистота кратка су дефиниција филма, а чини ми се и саме ауторке која је такав утисак оставила док је јавности објашњавала зашто се са истомишљеницима одважила да буде непослушна и окупира биоскоп „Звезду”.

Концерт године

Пре неколико година открила сам класичну музику. Сада се будим, радим и лежем са „Мецо” каналом. Потпуно сам хипнотисана личношћу диригента Валерија Гергијева било да је реч о концертном, балетском били оперском репертоару. Потпуно је другачији и изнова проналази посебан приступ сваком делу.

Шта ће обележити 2015?

Све већи јаз између богатих и сиромашних. Још више незапослених и одбеглих, још већи број абортуса... уз сећање на бољу прошлост.

Учествујте у нашој анкети о 2014. године Ваше утиске и фаворите у наведеним категоријама, уз образложење зашто, пошаљите мејлом на адресу спектар@ политика. рс или писмом на адресу Политика ( за Спектар), Македонска 29, Београд

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси