Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијска сцена Србије у октобру 2014.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 12. 2014.

57. Мониторинг извештај АНЕМ-а

Медијска сцена Србије у октобру 2014.

Мониторинг медијске сцене у Србији се наставља - на сајту АНЕМ-а је објављен је 57. мониторинг извештај (за октобар 2014), као и извештај са округлог стола "Медији и правосуђе"

МОНИТОРИНГ ИЗВЕШТАЈ бр. 57 О МЕДИЈСКОЈ СЦЕНИ СРБИЈЕ У ОКТОБРУ 2014:

• Слобода изражавања – одабрани случајеви притисака на новинаре који су обрађени у овом извештају: крајње нетранспарентно ускраћивање акредитације за праћење војне параде Миролјубу Мијушковићу, в.д. главног уредника „Дневника”, правданим наводном негативном безбедносном проценом; други случај су притисци премијера и његових сарадника на Ољу Бећковић, ауторку емисије „Утисак недеље“, о чему је новинарка током овог месеца јавно говорила. У оквиру дела судски поступци обрађена је другостепена пресуда Вишег суда у Београду у спору: Стојић, Ненковић и Бошњак (деведесетих година прошлог века извештавали са ратишта у бившој Југославији за „Вечерње новости”) вс. Гаће, Јовановић и Бркић, из НУНС-а, због кривичног дела лажно пријављивање.

• Имплементација постојећих закона – Закон о јавном информисању и медијима – како се поједини новинари и медији односе према обавези поштовања претпоставке невиности и какве су законске санкције у случају њеног кршења; који су најважнији налази у редовном годишњем извештају Европске комисије о напретку Србије, у делу који се односи на ситуацију у медијском сектору; како се у Нишу, и након доношења новог закона, расподељује новац намењен медијима за јавно информисање од локалног значаја и јесте ли то кршење закона; Закон о електронским медијима – какве су практичне последице решења по ком власници мрежа за дистрибуцију медијских садржаја могу истовремено да буду и пружаоци аудиовизуелних медијских услуга;

• Усвајање нових закона – зашто би новим Законом о оглашавању требало регулисати питање државног оглашавања у медијима;

• Рад надлежних органа – зашто су за медије важна два саопштења Савета Регулаторног тела за електронске медије; како ради Скупштински Одбор за културу и информисање;

• Процес дигитализације – како се одвија процес дигитализације и какав је положај медија у том процесу;

• Процес приватизације медија – због чега је окончање приватизације медија неопходно за решавање проблема недопуштеног утицаја на медије;

• Закључак Извештаја – аутори анализирају ситуацију у медијском сектору имајући у виду релевантне налазе из редовног годишњег извештаја Европске комисије о напретку Србије.

Педесет седми Мониторинг Извештај урадио је стручни тим Правног одељења АНЕМ-а, адвокатске канцеларије „Живковић&Самарџић", у сарадњи са АНЕМ-ом. Прочитајте га у целости или у деловима, овде.

II ИЗВЕШТАЈ СА ОКРУГЛОГ СТОЛА – МЕДИЈИ И ПРАВОСУЂЕ

Сматрајући да је за превазилажење проблема у односима између медија и правосуђа неопходно да се иницира њихов међусобни дијалог о тим проблемима и могућим начинима за њихово превазилажење, као и да се успостави међусобна конструктивна сарадња, АНЕМ је организовао округли сто „Однос медија и правосуђа“ 30. октобра 2014. у Београду, с циљем да томе допринесе. На скупу је учествовало 30 представника правосуђа, медијских и новинарских организација, медија, невладиних организација, надлежних органа, међународних организација и донатора и других заинтересованих страна. Шта је речено на том скупу, можете погледати у извештају са округлог стола.

На веб сајту АНЕМ-а, у рубрици Мониторинг медијске сцене, потражите и остале Мониторинг Извештаје, Публикације и извештаје са мониторинг округлих столова!

Изнети ставови у Извештају припадају искључиво ауторима и не морају представљати званичан став civil Rights Defenders-а.

Реализацију овог пројекта, финансијски је подржала Фондација за отворено друштво, Србија.

Изнети ставови припадају искључиво ауторима и не морају представљати званичан став. Фондације за отворено друштво, Србија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси