Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Време таблоида
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 12. 2014.

Извор: Данас

Време таблоида

Мост Радија Слободна Европа

Омер Карабег
О жутој штампи у Србији разговарају Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије, и београдски новинар Милош Васић.

Вукашин Обрадовић
Једна од основних карактеристика таблоида је то што они често мењају наредбодавца. Један од родоначелника таблоидизације у Србији је рекао: "Данас рекетирамо онога који нам је до јуче наређивао кога да рекетирамо".

Милош Васић
Разлика између наших таблоида и оних у немачком и англосаксонском свету је што се наши таблоиди мање баве сисама и гузицама, а много више пљувањем по наруџбини. Платиш ми да те хвалим или ми платиш да те уопште не помињем. У једном истраживању, које је објављено у Времену, Драган Ђилас каже: "Тражили су ми милион евра да ме не помињу".

Обрадовић
Вучић није створио таблоиде, он је наследио ситуацију која је постојала од раније, али је учинио да се таблоиди од дворских пудлица претворе у питбулове. Вучићје направио механизам у чијојјеосновифинансијска зависност таблоида од државе и разних центара моћи, што му је омогућило да много боље контролише таблоиде него гарнитуре пре њега.

Васић
Таблоидизација јавног живота у Србији је толика да су власници и уредници таблоида сада у ситуацији да диктирају своје услове за разлику од ранијег периода када су политичари диктирали своје услове. Они су постали, да се марксистички изразим, отуђени центри моћи.

Обрадовић
Очигледно је да у Вучићевом окружењу постоји екипа људи која бира и мете и начин обрачуна са политичарима, странкама и бизнисменима. Нема ту никакве стихије.

Васић
Таблоидима се дају информација које би, узгред буди речено, морале да буду службена тајна. Али те информације се пуштају, јер је то део кампање којом се промовише борба против корупције господина Вучића. Све у стилу ми ћемо да урадимо ово, па ћемо да урадимо оно, па ћемо ухапсити овог, па ћемо ухапсити оног, а народ ће да се радује што смо неког ухапсили.

Обрадовић
На тај начин таблоиди врше притисак на правосуђе, јер је такво пресуђивање у медијима заправо атак на правосудне институције. Подсетио бих каква је хајка у таблоидима вођена против судије Вучинића када је вратио пасош Мишковићу.

Карабег
Колики је утицај таблоида на јавно мњење?

Обрадовић
Имају приличан утицај најавно мњење, пре свега због тога што су таблоиди главни дворски трбухозборци. Ако желите да имате јасну слику о политичким приликама у Србији, морате да читате таблоиде, јер ћете из њих много више сазнати о политичким кретањима у Србији и намерама власти него из такозване озбиљне штампе.

Васић
Да бисте знали колико је сати и одакле ветар дува наравно да ћете читати таблоиде. Читаћете их ако имате амбицију да напредујете у страначкој номенклатури или да стекнете ухлебљење у неком јавном предузећу. Таблоиди су вам најбоље упутство како да се понашате и како да говорите.

Обрадовић
Таблоиди су једна од основних полуга владања Александра Вучића. Он је успео да моделира медијску сцену у Србији тако да су таблоиди у епицентру, а около имамо тишину.

Васић
Таблоиди су сигурно веома важна полуга власти, али не бих искључио ни телевизијске мреже са националном фреквенцијом, пре свега Пинк са његових безброј канала. Све те телевизије искључиво воде рачуна да Аца Вучић буде на првом месту у вестима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси