Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Признање Михајловићевој, Бугарском и "Блицу"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 12. 2014.

Аутор: Верица Драгић Извор: Блиц

Признање Михајловићевој, Бугарском и "Блицу"

Министарка Зорана Михајловић и покрајински секретар Бранислав Бугарски добили су признања Реформатор 2014, које додељује Национална алијанса за локални економски развој.

Председник УО НАЛЕД-а Владан Атанасијевић рекао је да је Михајловићева заслужила признање јер је скратила издавање грађевинских дозвола са 265 на 100 дана.

Министарка је најавила да ће до краја 2015. бити уведене електронске грађевинске дозволе.

Бугарски је примио награду за подршку локалним самоуправама у оспособљавању за пружање услуга грађанима и привреди и развијање канцеларија за економски развој.

Специјална признања за допринос реформама добили су доцент Економског факултета у Београду Саша Ранђеловић, председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић и „Блиц“ за акцију „Блиц и НАЛЕД у борби против сиве економије“.

Представљено је и седмо издање „Сиве књиге“ публикације НАЛЕД-а са 100 препорука за решавање административних проблема. Директорка програма за регулаторну реформу НАЛЕД-а Јелена Бојовић рекла је да је од тих 100 препорука решено осам, али да је уведено још 15.

Кључних 10 препорука су: појашњење критеријума одређивања пореза, смањење доприноса на најниже зараде, усвајање закона о накнадама за коришћење јавних добара, јавни регистар такси, укидање такси у катастру, омогућавање брисања из АПРа, укидање здравствених књижица, једноставније остваривање породиљског права, реформа инспекције, измена закона о јавним бележницима и могућност чувања материјала у електронском облику. 

Специјална награда

Главни уредник Веселин Симоновић примио је специјалну награду додељену „Блицу“ за допринос реформама. Он је рекао да је НАЛЕД у нашој компанији препознао правог партнера, једну од ретких компанија која у Србији послује транспарентно и успешно. Акцију смо водили у интересу свих грађана. У новинарству сам 30 година и увек се бавимо том темом, јер је увек актуелна рекао је Симоновић.

Грађевинска дозвола издата за пет дана

На шта сте поносни?

На свој тим који је вредно радио. Многи мисле да је за промене, као и за живот, потребно време. Ја не мислим. Сваки тренутак је време за промене. Закон о планирању и изградњи је најбољи показатељ да Србија иде напред и да се амбијент за пословање побољшава. Прва грађевинска дозвола додељена је јуче, а завршена је за пет дана, и то је најбољи доказ да је могућа ефикасна примена закона рекла је Зорана Михајловић за „Блиц“.

Шта је изазов за наредну годину?

Усклађивање рада локалних самоуправа са захтевима Закона о планирању и изградњи. Потом нас у другој половини 2015. очекује увођење система електронског издавања грађевинских дозвола.

Ко би по вама још био кандидат за реформатора међу министрима?

Свако ко је прихватио циљеве ове владе и спреман је да учини и више него што се од њега очекује, чак и науштрб сопствене популарности. Сматрам да реформе нису само ствар министара, него сваког грађанина који је спреман да се мења и тако бори за себе и своју породицу.

Ко је антиреформатор године?

Сви они који нису схватили да нема повратка на старо, да Србија мора да се мења, почев од Владе до сваког грађанина, јер само тако можемо напред.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси