Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рецепт: Заједништво, толеранција и знање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 12. 2014.

Аутор: С. Бајић Извор: Спорт

Рецепт: Заједништво, толеранција и знање

Уједињење клубова у зајед­ничком интересу прва је ставка у моделу за реша­вање нагомиланих про­блема у нашем фудбалу.

То потврђује Зоран Шћепановић, председник Управног одбора новосадског суперлигаша и челник Заједнице клубова који у први план истиче отворен разговор.

Да се окупимо и једни дру­гима као пријатељи кажемо шта су замерке, ако их има, изнесемо своје појединачне проблеме као и предлоге за решавање заједничких про­блема. Ако то урадимо, можда постоји начин да део проблема међусобно решимо и помог­немо узајамно, а проблем који има заједнички именитељ је нешто о чему заузимамо зајед­нички став и правимо страте­гију за конкретно решавање.

Јер, ако разумете само себе и своје проблеме онда мислим да не разумете скоро ништа каже Шћепановић. 

Колико различити ставови доприносе бољем међусобном разумевању с обзиром на то да Војводина води нову, отворену политику сарадње према свим клубовима по којој је љути ривалитет само на терену? 

Разлике постоје од величи­не клубова, средине у којима егзистирамо, услова... али оне саме по себи нису проблем јер уважавајући те разлике мо­жемо да уђемо у заједнички процес и логички исправан пут који би требало да карак­терише првенствено толеран­цију и уважавање а ривалитет на терену је оно што никад не долази у питање, јер то пубои­ка воли да види и до је доводи на трибине. 

Како подићи квалитет такмичења? 

Кажем, отвореним раз­говором и идејом за могућа решења уз флексибилност у приступу проблематици, а не можемо реаговати само ин­туитивно и емотивно, већ по правилима која смо сами себи прописали и усагласили са ФСС.

Многи наши клубови и навијачи имају пријатељске односе са иностраним. Немам ништа против тога, подржавам то, али ми је чудно да су нам они већи пријатељи него ми сами међу собом. Рецимо, по­сле неколико утакмица сам са челницима супарничких клу­бова ушао у свлачионице обе екипе и честитао момцима на фер и коректној игри без обзи­ра на резултат. Мислим да није тешко направити такав корак као почетак нормализације од­носа међу клубовима. 

Зашто наш фудбал заостаје за неким земљама? 

Делом сам навео разлоге али морамо бити свесни да није све до фудбалских радни­ка, јер на спровођење многих активности утиче и еконосмак ситуација у држави и привред­ни амбијент у којем клубови функционишу тако да је на нама да и фудбал прати започе­ти привредни опоравак земље смишљеним стратегихјским деловањем као складна цели­на која ће допринети бољем стању у спорту. 

Да ли је продаја играча једини начин да се решава материјална ситуација? 

Клубови би требало да се изборе за што веће буџете од ТВ права и да се тај новац дели што праведније. Проблем у Италији је настао баш по пи­тању расподеле, пошто колек­тивни уговор није постојао, а ТВ куће су биле заинтересова­не за водећу тројку Калча. Ми ту грешку не смемо и нећемо поновити. Прилив новца у клубове би требало да буде од спонзора и маркетинга. Свака озбиљна мултинационална компанија која жели да се про­мовише кроз фудбал добро ће размислити да ли да спонзо­рише лигу у којој су проблеми главна тема медија.

По том пи­тању мислим на регуларност такмичења, изгреде навијача, непримерен жаргон спортских радника... То одбија спонзоре као антиреклама и сами смо криви за слаб интерес спонзо­ра за наше клубове. То је део решења, а не искључујем и продају играча као важан сег­мент у функционисању клуба, док су претходне две ставке на изузетно ниском проценту учешћа у финансирању клубо­ва. Морамо га подићи на виши ниво па ће бити мање потребе за продајом играча или макар не у фази када су веома, веома млади - закључио је Шћепано­вић.

Против кандидат

Честитао бих Милановићу

Ваш противкандидат био је Горан Милановић, председник Јагодине, ФС Источне Србије, потпредседник ФСС...? Упознао сам господина Милановића и да је он изабран за председника Заједнице суперлигаша честитао бих му и пожелео успех у раду каже Шћепановић.

Поледица добро ради

Ја штитим клубове

Зоран Шћепановић, председник Заједнице суперлигаша о недавној полемици са Мирком Поледицом, председником синдиката фудбалера, такође је одређен и недвосмислен. Наравно да немам ништа против њега, јер човек добро ради свој посао, штити фудбалере пошто су они као и други запослени у нашој земљи. Међутим, ја сам да се проблеми које имамо задрже у нашим оквирима органа и савеза јер у супротном шаљемо лоше поруке. Дакле, нисам имао намеру да Поледицу на било који начин дискредитујем. Потребно је још више заједнички да решавамо проблеме, а моје је да заштитим наше клубове - поручио је Шћепановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси