Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вулинов целофан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2014.

Аутор: Јелена Чалија Извор: Политика

Вулинов целофан

Лист који држите у рукама поносито је, у години која истиче, обележио два јубилеја: свој 110. рођендан и сто година од почетка Првог светског рата.

Од свих новина које су од Беча до Солуна у за оно време великим тиражима штампале вести о приближавању и почетку Великог рата, само је „Политика” опстала.

У Бечу нема нити једног листа који је постојао када је убијен Франц Фердинанд, нити једног који је после Сарајевског атентата водио хајку на Србију или славодобитно јављао о аустроугарском ултиматуму Србији.

„Политика” је извештавала о бесомучном бомбардовању цивилних циљева и страдању грађанства, о првим ратним злочинима аустроугарске војске на тлу Србије. „Политика” једино није излазила у окупираном Београду, ни у Првом ни у Другом светском рату, али се једина на овим просторима одржала и непрекидно траје. Постоји разлог зашто се каже да је Србија постала „права политичка нација” тек уз „Политику”, као једини заиста велики лист на овом поднебљу.

Наш лист није само то. Он је и права ризница докумената, записа и фотографија. Тако је „Политика” постала неодвојива од српске судбине.

То су ваљда имали на уму и у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања када су планирали да „пропагандне активности у вези са обележавањем значајних датума”вежу за„дневни лист који обрађује озбиљне теме са националном покривеношћу чији је тираж најмање 60.000 примерака”. Тако су се барем обавезали на веб-страници министарства која се бави јавним набавкама. Озбиљан дневни лист у озбиљном свету не подразумева ни вечерње листове ни таблоиде, па само „Политика” у Србији заправо задовољава мерило са сајта министарства којим руководи Александар Вулин.

Но гле чуда, сума од два милиона и двеста двадесет хиљада динара коју је министарство одвојило за обележавање стогодишњице почетка Првог светског рата у штампаним медијима, ипак је завршила у једној агенцији и два седмична листа чији се тиражи „Политикином” не приближавају ни када се помноже са прстима једне руке.  

Министарство је ангажовало агенцију „Вочаут”, познату по политичком маркетингу, тобож да би избегло дискриминацију и фаворизовање једних медија на рачун других. Агенција је онда одлучила да материјал о Великом рату сама сачини и да га повери недељницима „Печат” и НИН, наводно зато што су у министарству желели да примерак буде – „целофаниран”. Наши извори кажу да је агенција предлагала НИН и „Време”, али се Министарство рада определило за „Печат”, у коме је Александар Вулин био је један од оснивача и одговорни уредник.

Александру Вулину поверено је министарство које је надлежно за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. „Политика” има традицију, а Вулин печат и целофан.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

20.12.

2014.

Aleksandaranonymous [нерегистровани] у 13:24

Оставка, одмах!

Вулин сместа да поднесе оставку! Ако то не учини, председник Владе, Александар Вучић, требало би да га одмах суспендује и предложи новог човека за вођење овог ресора у којем је некадашњи генерални секретар ЈУЛ-а, најблаже речено, страшно заббрљао.
Ако се премијер Вучић оглуши о напред наведену неподопштину министра Вулина, онда ће бити сасвим јасно да га подржава у свему, па и нбамештању тендера и утеривања пара у касу новине у којој је био уредник и чији је оснивач. У том случају одговорност за потезе министра Вулиона, сносиће и председник Владе.
Надамо се да ће то народ адекватно оценити на првим изборима, ма колико га они који јашу на његовој грбачи оцењивали да "нема поамћење ни за три дана".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси