Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Трећина трошкова за плате запослених
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 12. 2014.

Аутор: С. Новосел Извор: Данас

Трећина трошкова за плате запослених

Планирани буџет града Новог Пазара следеће године требало би да буде 2.540.000.000 динара.

У односу на овогодишњи буџет, а на основу трећег ребаланса, следеће године у градској каси требало би да буде више од 450 милиона динара.

Увећање је предвиђено због планираних инфраструктурних радова и кредитног задужења. За изградњу улица планирано улагање је 230 милиона динара, у изградњу трафостаница биће уложено 34 милиона и 30 милиона су издаци за изградњу атлетског стадиона.

Из градске касе са 68 милиона динара финансираће се реконструкција моста у центру града (припремни радови требало је да се обаве прошле, а ове године да буду завршени), изградња срушеног моста преко реке Рашке, завршетак пешачке зоне и санација фасада.

Планирано ново кредитно задужење је 300 милиона динара. Новопазарске основне и средње школе следеће године могу да рачунају на мање дотације из градског буџета. Ове године су имале укупно 203 милиона, а следеће ће имати 193 милиона динара. За пет милиона мање биће издвојено за трошкове градоначелника, Градског већа и Скупштине града. Њихов рад финансираће се са 47 милиона динара.

Већа издвајања, за скоро два милиона, предвиђена су за установе културе, које би следећ е године за своје делатности требало да добију 137 милиона.

Више новца требало би да добију и Предшколска установа „Младост“ и Центар за социјални рад. На платама запослених, по мерама Владе Србије о смањењу зарада, уштедеће се 30 милиона динара. Без обзира на то, издвајања за зараде и доприносе запослених, у односу на укупна буџетска средства, разлике нема од претходних година.

Трећина буџета, 817 милиона динара, биће издвојено за плате и то је највећа ставка у буџету. Ове године из буџета плате је примало 820 запослених (773 на неодређено и 47 запослених на одређено време) и за то је било издвојено око 850 милиона динара. Следеће године број запослених, за чије зараде ће се издвајати из буџета града, повећаће се за 264 запослених у ПУ „Младост, али због смањења плата у јавном сектору из буџета ће бити издвојено мање средстава. Када је пре три седмице усвојен овај документ, челници градске управе су се похвалили да су међу првима у Србији усвојили одлуку о буџ ету из којег ће се активности пројектно финансирати.

У таквом финансирању нема предвиђених средстава за пројектно финансирање медија, иако је то обавезујуће за локалне самоуправе по одредбама Закона о јавном информисању. Представници медија су, и овог пута, остали ускраћени за скупштинске материјале, па су документ о буџету морали да позајмљују од одборника.

Обрадовић о финансирању Регионалне ТВ

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић рекао је новопазарском радију Сто плус да га брине податак да Нови Пазар градским буџетом није предвидео средства за пројектно финансирање медија, што је у потпуној супротности са Законом о јавном информисању. “Локалне самоуправе имају обавезу да финансирају медије чији су оснивачи до 1. јула, али пројектно финансирање почиње од 1. јануара.

Очигледно локалне самоуправе нису упознате са Законом или одређене нејасноће у пракси желе да злоупотребе”, нагласио је Обрадовић. Иако ће до 1. јула 2015. године морати да буде приватизована, Регионална телевизија Нови Пазар за првих шест месеци наредне године добиће из градског буџета више од 67 милиона динара, само три мање него у целој 2014. години. Писма заинтересованости за куповину РТВ Нови Пазар Агенцији за приватизацију до сад су послала два потенцијална купца, радиодифузно предузеће “Визија” чији власник је актуелни директор Регионалне телевизије Денис Маврић и Руждија Шаботић, оснивач некадашње ТВ “Сан”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси