Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ист медија групи забрањена продаја удела у Политици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 12. 2014.

Извор: Бета, РТВ

Ист медија групи забрањена продаја удела у Политици

Комисија за заштиту конкуренције Србије данас је саопштила да је Ист медија групи, регистрованој у Москви, привремено забранила продају целог или дела удела у београдској медијској компанији "Политика новине и магазини" (ПНМ).

Комисија испитује продају 50 одсто удела у ПНМ и сумња да је Ист медија група повезана са шабачким Фармакомом МБ, који је у стечају, а власник фирме Мирослав Богићевић у притвору.

Оцена Комисије је да би продаја удела у ПНМ могла да нанесе "ненадокнадиву штету" свим учесницима на медијском тржишту у Србији.

Ист медија група је јуна 2012. године од немачког ВАЦА (WAZZ) купила 50 одсто удела у ПНМ и имала је обавезу да Комисији пријави то преузимање, што, како је саопштила Комисија, није урађено.

ВАЦ је 2002. године са Политиком основао ПНМ где су обе стране имале по 50 одсто власничког улога, а касније је тај улог пренео на повезану фирму ОСТ холдинг из Беча.

Средином 2012. године ВАЦ је упутио понуду Политици да по праву прече куповине откупи његов удео у ПНМ за 4,7 милиона евра, што Политика није искористила, па је удео продат Ист медија групи.

Ист медија група је основана јануара 2012, а као њен оснивач и стопостотни власник регистрован је Александар Трбовић, а као генерални директор Урош Стефановић. Они су, по подацима Комисије, били повезани са Фармакомом и његовим власником Мирославом Богићевићем.

У купопродајном уговору, како је утврдила Комисија, пише да је Ист медија група за куповину 50 одсто удела у ПНМ исплатила четири милиона евра и да ће 1. децембра 2014. године исплатити још 700.000 евра, плус договорену камату.

У случају да не буде исплаћен други део, како је уговорено, ВАЦ ће моћи да одустане од продаје и да задржи четири милиона евра на име уговорене казне.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси