Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пастор: Лоша приватизација медија прошлост
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 12. 2014.

Извор: РТВ

Пастор: Лоша приватизација медија прошлост

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је данас да је лоша приватизација медија постала прошлост, јер су у нови сет медијских закона "уграђени оправдани механизми" за нормално функционисање медија.

 

Пастор је на округлом столу "Медијиски закони на локалном нивоу" у Скупштини Војводине казао да је он био "противник приватизације локалних медија, јер су се оне које су рађене по претходном закону "показале као студије случаја погрешних покушаја".

"То је сада ствар прошлости", казао је Пастор и додао да је посебно важно обратити пажњу на специфичне медије, какви су они на језицима националних мањина.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић рекао је да је процес приватизације медија по новом закону већ почео, али да је списак заинтересованих купаца, који се недавно појавио у јавности, "само индикатор".

"Тешко је очекивати да ће се јавити они озбиљни и прави играчи када вредност сваког медија још није до краја процењена. Очекујем да ће се они појавити тек по објављивању аукција, а до тада Агенција за приватизацију треба да уради свој посао", казао је Мирковић.

Како је најавио, медијску сцену Србије у наредној години очекује период транзиције, јер улази у дигитализацију, а 1. јула на снагу ступа модел пројектног суфинансирања медијских садржаја, док се од 1. јануара 2016. очекује почетак функционисања јавних сервиса кроз наплату такси, а не на основу буџета.

Додао је да ће током 2015. године Министарство такође почети рад на изради и доношењу нове медијске стратегије Србије, јер актуелна важи до 2016. године, те да ће у тим за израду бити укључени и представници покрајинских власти.

Покрајински секретар за културу и информисање Славиша Грујић рекао је да је најважније ипак обезбедити стабилну финансијску подршку за медије, јер ће другачије они пролазити кроз период неизвесног пословања.

Додао је да секретаријат сматра да ће у будућности бити потребно увођење нових модалитета финансирања, међу којима и стратешко партнерство.

Округли сто "Медијски закони на локалном нивоу" окупио је представнике локалних заједница на представљању предлога, односно акционог плана за развој локалног информисања који је кроз анализу и исраживање стања у четири општине израдило Независно друштво новинара Војводине (НДНВ).

Акциони планови рађени су на примерима општина Врбас, Ковин, Кањижа и Панчево, узимајући у обзир све различитости и специфичности ове четири огледне општине, како би били примењиви и на друге делове земље.

НДНВ је акционе планове израдио уз подршку Медијске обсерваторије из Будимпеште, као и Медијског одељења мисије ОЕБС-а у Србији, као и Министарства културе и информисања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси