Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Помоћ пријатељу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 12. 2014.

Аутор: Никола Тркља Извор: Политика

Уводник

Помоћ пријатељу

Пита ме пријатељ могу ли бар на тренутак да се манем високе политике, Путина, Амера, гасовода и адвоката и да обратим пажњу на његов проблем.

 

Купује ауто. Полован, наравно, примерено ситуацији и владиној политици штедње. Видео у огласима два аутомобила, очувани, исти модел, годиште, чак и боја, један дизелаш 2,2 а други бензинац 1,8. Дизелаш јефтинији, више му се свидео, али кад су му рекли да је регистрација за њега 60.000 динара, одмах се о'ладио. Такав је закон - опорезује луксуз! Возиш дизела који мање троши, али му је запремина мотора већа од 2.000 кубика.

Чије интересе штите овакви и слични закони: грађане, државу или интересне групе?

Пре неколико дана „Политика” је објавила како једна родбинскоинтересна група повезаних лица годинама кроји саобраћајне прописе у Србији. Исти људи, организовани у једну НВО, чланови су радне групе за писање закона, затим исти учествују у кампањи за безбедност у саобраћају, гостују у медијима, а онда траже измене тог истог закона које ће такође они да пишу и тако у круг, већ годинама.

Да ли је другачије кад се доносе закони о екологији, медијима, пољопривреди? Ко су људи у Србији који пишу законе?

Месецима смо слушали како ће нови медијски закони поставити европске стандарде, али тек уочи њиховог усвајања сазнало се за скандалозне одредбе о власништву. Сад имамо закон по коме свака бараба која има довољно пара може да направи офшор фирму и без проблема купи било који медиј у Србији.

На питање зашто се таква одредба усваја, медијски стратези су имали једноставно објашњење - да је текст одобрен у Бриселу и да не може да се мења јер је „усклађен са европским прописима”.

Ових дана гледамо како букти рат између таблоида, а у позадини се ваља прича о власништву, акцијама и гаранцијама.

Остали ћуте загледани у медијску стратегију. Ћуте и министар и његови помоћници. Не питају ни то како један власник може да има две националне телевизије.

А они који су највише агитовали и учествовали у изради нових закона сада су жестоки критичари режима који гуши слободу медија, уводи цензуру и аутоцензуру.

О озакоњеним анонимним власницима медија појма немају. Нису криви они, него неке безимене радне групе, идеални алиби за све пропусте, под условом да у тој групи не учествујеш.

Разумем да су министарства претрпана стручним кадровима којима је ужа специјалност лепљење плаката и да немају много људи вичних писању закона.

Зато ваљда и ангажују експерте, независне, неретко из НВО сектора, јер ипак они најбоље артикулишу наше, народне интересе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси