Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Витез позива Ољи Бећковић, Сретену Вујовићу и Бранку Кукић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 12. 2014.

Извор: Танјуг, Блиц

Витез позива Ољи Бећковић, Сретену Вујовићу и Бранку Кукић

Новинарки и телевизијској водитељки Ољи Бећковић, професору Филозофског факултета у Београду Сретену Вујовићу и писцу и уреднику часописа Градац из Чачка Бранку Кукићу вечерас су додељене годишње награде "Витез позива", коју традиционално на Светски дан људских права додељује невладина организација "Лига експерата".

 

Члан жирија Чедомир Чупић рекао је на додели награда у Народном позоришту да су лауреати људи који су се трудили и успели да не одступе од логике свог позива.

"Никаква наредба, претња или притисак нису у њиховом професионалном деловању и понашању могле да доведу у питање логику и стандарде онога чиме се баве. То су људи за које подједнак значај имају две моћи: моћ знања и моћ савести", рекао је Чупић.

Указујући да су добитници награде као личности показали да им је стало до моралне културе и личног моралног здравља, Чупић је рекао да су они остали доследни у битним ставовима и понашању и да су и сами постали орјентири и светионици у свом времену и за будуће време.

Примајући награду, Оља Бећковић је рекла да не зна шта је веће витештво - да ли витештво чланова жирија који су одабрали лауреате или управе Народног позоришта која је у своје просторије "примила сумњиво друштво".

"Не знам да ли има идеалнијег места да се окупимо, него у позоришту. У часу кад не знамо да ли смо пониженији као људи или нам је пониженија професија", рекла је Бећковић.

Професор социологије Сретен Вујовић говорио је о стању на Београдском универзитету, оценивши да је и та установа, као и друге институције и цело друштво, у кризи.

Он је навео да је у академском свету дошло до срозавања морала и да је и стваралаштво у моралној кризи која се, како је казао, пре свега огледа у плагијаторству. То озбиљно забрињава, оценио је Вујовић, наводећи да би цело друштво требало да се ангажује како је институција каква је универзитет, задржала морални ауторитет без којег би цело друштво посрнуло.

Песник, есејиста, покретач и уредник часописа "Градац" Бранко Кукић испричао је на додели награда причу о Александријском светионику, светском чуду које је нестало с лица земље, препустивши публици слободу да ту причу тумаче метафорично или практично.

Овогодишње добитнике изабрао је жири који су чинили Чедомир Чупић, Вида Огњеновић, Ратко Божовић, Владимир Гоати, Властимир Матејић, Весна Ракић- Водинелић и Јелисавета Василић.

Награда "Витез позива" се сваке године додељује на Светски дан људских права за значајан стваралачки опус, сагласност професионалног знања и савести, морални интегритет и аутономно и часно деловање и понашање онима који нису изневерили логику свог позива.

Награду чине медаља са Александријским светиоником - рад професора Мирољуба Стаменковића, повеља и новчани износ.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

12.12.

2014.

Posmatrač [нерегистровани] у 17:16

Otporaši

Gospodina Čupić, izgleda, zaboravlja da gđa Olja Bećković, kada je njrno ponašanje prema sagovornicima i gledaocima u pitanju, slovi za veoma nepopularnu, reklo bi se čak i nepristojnu, predstavnicu novinarske profesije. Svakome ko joj se suprotstavlja činjenicama, pomenuta gospođa pruža neviđeni OTPOR. To, u vezi sa OTPOROM; g. Čupić je, po svemu sudeći, naprasno zaboravio.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси