Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ауторима "Таласања" уручена награда "Верица Бараћ"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 12. 2014.

Извор: РТС

Ауторима "Таласања" уручена награда "Верица Бараћ"

Емисија Радио Београда "Таласање - Пусти причу" овогодишњи је добитник награде Савета за борбу против корупције "Верица Бараћ". Ауторима емисије награда је уручена на конференцији поводом Међународног дана борбе против корупције.

 

Потпредседник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевић рекао је на додели награда да је жири донео такву одлуку јер је стање у српским медијима забрињавајуће, а Радио Београд је један од ретких медија који аутономно делује и одолева притисцима, преноси Тањуг.

"Говорило се ове године о цензури, аутоцензури, заштити новинара од претњи, напада, усвојен сет медијских закона, али стварног напретка није било", рекао је Милићевић и додао да се смањио медијски садржај истраживачког типа.

Упркос свему, рекао је Милићевић, постоје изузеци, а међу њима је и Радио Београд - најстарији у Европи, који успева да очува квалитетан информативни и културни програм.

"Један је од ретких медија који аутономно делује и одолева притисцима", навео је Милићевић.

Шеф Делагације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је му је драго што и ове године представници медија добијају ту награду, јер су непристрасни и објективни медији један од услова постојања стварног демократског друштва и ефикасне борбе против корупције.

"Драго ми је да можемо да подржимо и рад Савета за борбу против корупције, који је написао многе важне извештаје који се баве разним важним темама за друштво", рекао је Давенпорт.

Хватање у коштац са корупцијом, каже, мора да буде саставни део целокупног процеса, јер без тога нема унапређење позиције Србије на међународном плану.

"Као што развој појединца није могућ без самокритике и контроле и сагледавања самог себе, тако и држава да би напредовала мора да има институцију која указује на дубински проблем", рекао је Давенпорт.

Одлука је донета једногласно, а у жирију су били судија Врховног касационог суда Биљана Синановић, економиста Вида Узелац, бивша председница Врховног суда Србије Лепосава Карамарковић, председница УНС-а Љиљана Смајловић, професор Универзитета Ратко Божовић, редитељ Дејан Мијач и потпредседник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевић.

Награду "Верица Бараћ", Савет за борбу против корупције додељује у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији за допринос борби против корупције.

Награда је успостављена 2011. године поводом прославе десетогодишњице рада Савета за борбу против корупције и прославе Међународног дана борбе против корупције.

Добитници овог признања и аутори емисије "Таласање" су захвалили на признању истакавши да све дугују својој професији, одговорности, те да им је на уму увек дух и дело Верице Бараћ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси