Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отишао чатан човек, врхунски професионалац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 12. 2014.

Аутор: Р. Кнежевић Извор: Дневник

Отишао чатан човек, врхунски професионалац

Новинар има име и то име је његов бренд, чуле су се речи недавно преминулог новинара Јана Бризе, на комеморативном скупу на Филозофском факултету у Ховом Саду, снимљене на филму приказаном овом приликом.

 

Те речи порука су младим колегама и онима који то тек треба да постану, а којимаје предавао на Одсеку за медијске студије.

Професор др Биљана Шимуновић Бешлин, продеканка за наставу Факултета, говорила је о Бризиној успешној наставничкој каријери, захваљујући богатом и разноврсном знању, вештинама и искуству које је делио и са студентима и са сарадницима на Одсеку Увек су ме импресионирали његова прецизност и знање, општа култура коју је брижљиво неговао и, што је најважније новинарска храброст.

О ментору Јану Бризи пуно говоре контроверзна питања наше медијске сфере која су га заокупљала: о повредама приватности, случају фудбалске мафије, Јутјубу као извору информисања за медије, говору мржње у таблоидима, грађанском новинарству, успону и паду новинске агенције Танјуг, јавном сервису Србије и његовој политичкој неутралности, ратној фотографији у штампаним медијима казала је шеф Одсека проф. Дубравка Валић Недељковић.

Новинар Димитрије Боаров од Бризе се опростио у име Независног друштва новинара Војводине и Независног удружења новинара Србије, организација у којима је био активан и делотворан.

Своје ставове износио је с невероватном отвореношћу, због чега је током богате новинарске каријере имао и крупних неприлика.

Политичка питања преводио је у питања морала, распознавао је часно од нечасног. Преосетљиве савести и сувише критичне памети, био је спреман да се закачи са сваким, па и себи драгим колегама, уколико је сматрао да су се и за трунку огрешили о морал своје професије, показали разумевање за политичке тактичаре и просвећене макијавелисте навео је Боаров.

Обишао је као новинар низ европских земаља, Америку и Блиски исток, извештавао 1984. о сандинистичкој револуцији у Никарагви, испратио Баршунасту револуцију у Прагу 1989, као што је био и на барикадама у Темишвару када се рушио Чаушескуов режим. Његове извештаје преузимале су и светске агенције. Био је фанатично уверен да без слободне штампе и нема људских слобода, а да би штампа била слободна, новинари немају право на узмицање пред политичким диктатом рекао је Боаров.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси