Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милан Селаковић: Добар суживот зависи од нас самих
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 11. 2014.

Извор: komsijskenovosti.rs

Милан Селаковић: Добар суживот зависи од нас самих

-Општина Пландиште је једна од најтолерантнијх Општина у Србији када је реч о добром суживоту грађана различитих националности, чак и у временима када су појаве попут разбијања радњи, писања графита мржње или агресивности на националном основу присутне у неким срединама. Како бисте нам описали тај суживот или заједнички живот?

-Општина Пландиште је типична мултинационална и  мултикултурална банатска општина. У службеној употреби је 5 језика, српски, мађарски, словачки, румунски и македонски. Што се македонског језика тиче, једина смо општина на свету, ван матичне земље, где је уведена службена употреба овог језика. Млади пишу графите, тешко да то множе да се забрани, али нема ниједног са поруком мржње према другој нацији или вери. У самом Пландишту имамо пекару чији су власници Горанци и они раде без проблема. У Пландишту смо 60 година, живимо једни поред других, једни са другима, много је мешовитих бракова и није било сукоба по  националној основи.

-Од чега он зависи?

-Зависи, пре свега од свести свих нас који живимо у општини Пландиште, од наше воље да будемо толерантни једни према другима, од кућног васпитања и од саме средине.

-У којој мери добар суживот грађана различитих националности зависи и од ангажовања политичке власти односно локалне самоуправе и које су конкретне активности усмерене ка унапређењу доброг суживота грађана Ваше Општине?

-Нисам сигуран да добар суживот у општини Пландиште зависи од ангажовања политичке власти али је сигурно да има утицаја. Код нас је постала пракса да КУД-ови позивају једни друге да гостују на њиховим концертима. Последњи је пример Сеоска слава у Хајдучици, њихова два КУД-а су као госте позвали КУД „Дукати“ из Маргите. То није дириговано нити научено, то је другарство и жеља за дружењем. 

-Информисање грађана је један од услова таквог стања. Колико Општина Пландиште улаже у информисање, посебно у информисање на језицима мањина?

-Општина има Уговор са Регионалном ТВ Бант Вршац о редовном информисању о раду Локалне самоуправе, установа и предузећа чији је осниовач. Прати се и рад појединих буџетских корисника. Имали смо Уговор о садањи и са Радио Фар који има програм на румунском и словачком језику а издајемо два пута месечно и Општински билтен.

-Важан услов су и културне активности. Обзиром да Општина Пландиште спада у ред неразвијених Општина. У којој мери успевате да финасирате ову област и које су најзначајније манифестације које помажете?

-И прошле а и ове године значајна буџетска срдства била су опредељена за пројектно финансирање Удужења грађана. Ту спадају сва културно-уметничка друштва са територије општине Пландиште. До сада смо некако успевали да помогнемо и по једну већу турнеју коју смо сматрали наградом за верне чланове који су се редовно и увек одазивали на сваку манифестацију. Општина помаже и просваву сваке месне и храмовне славе а суорганизатор је јединствене музичке манифестације „Роцк Виллаге“ у Бантском Соколцу.

-На територији Општине Пландиште функционише неколико основних школа са одељењима на језицима националних мањина. Одређена буџетска средства Општина Пландиште одваја и за њихово функционисање али и за инвестиционо улагање?

-Локална самоуправа даје све од себе да се очувају одељења на језицима националних заједница. Учествујеми реновирању свих школских зграда. У Јерменвцима је било помоћи из Покрајинског фонда за развој а у Маргити је углавном општина сносила трошкове реновирања школске зграде. У Барицама би требало да се ради на уређењу школске згаде.

-Верске слободе су такође битни услови цивилизованог друштва. У континуитету Општина помаже различитим конфесијама. Како и због чега?

-Помажемо свим конфесијама са територије наше општине јер смо свесни тешког времена у којем живимо и желимо да помогнемо црквама да обезбеде услове за одржавање веских служби и тако створимо што боље услове живљења у малим срединама. Наравно, ту сами Црквени одбори треба да буду иницијатори, да укажу на потребе и напрве приоритете.

Најлепше Вам се захваљујемо!

Захваљујем Вам за показано интересовање за општинину Пландиште и уједно користим прилику да поздравим и пожелим свако добро како становницима општине Пландиште тако и свим читаоцима портала “Комшијске новости”.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси