Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Клинци у Србији на ТВ највише гледају цртане филмове
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2014.

Аутор: Катарина Ђорђевић Извор: Политика

Клинци у Србији на ТВ највише гледају цртане филмове

Најгледанија дечја емисија на нашим телевизијама је „Приче из Непричаве” која достиже просечну гледаност Дневника 2 на РТС 1, а најомиљенији цртани филм је „Сунђер Боб Коцкалоне” који се емитује на ТВ Б 92.

 

Анализа коју су спровели Уницеф и Удружење новинара Србије (УНС), у оквиру пројекта „Дечји ТВ програм у Србији: каква је тренутна ситуација и како постићи бољи квалитет и већу разноврсност ТВ садржаја за децу”, показала је да се најгледаније дечје емисије емитују на Јавном сервису, углавном у дане викенда и у оном периоду дана кад је највероватније да ће деца предшколског и школског узраста моћи да их прате. Међутим, најомиљенији дечји садржаји на ТВ ипак су цртани филмови: „Сунђер Боб Коцкалоне”, „Штрумпфови”, „Пингвини са Мадагаскара” и „Кунг Фу Панда”, који се приказују на ТВ Б 92.

Истраживање које је рађено на узорку од 412 родитеља и 458 деце, старости од девет и 11 година у четири сеоске/приградске школе и шест градских школа током септембра и октобра у Београду, Нишу и Новом Саду показало је да више од половине деце испред ТВ екрана дневно проведе између једног и два сата, а свако десето дете испред малог екрана проводи два до пет сати дневно.

Када би се деца нашла у улози професора, просечна оцена којом би оценила дечји програм била би 3,77 – на скали од један до пет, али чињеница је да дечаци показују значајно мањи степен задовољства ТВ садржајима од девојчица. Са друге стране, девојчице су те које проводе значајно више времена у гледању телевизије.

На питање „Шта највише волиш да гледаш на ТВ?” деца хорски одговарају: цртане филмове, тинејџерске серије и спортски програм. Половина малишана каже да највише воли емисије из дечјег програма, петина њих прати све што се даје на ТВ, а 20 одсто њих наводи да најчешће гледа оно што гледају и остали укућани.

То у преводу значи да чак 44 одсто деце без ограничења гледа садржаје од којих многи нису за њихов узраст. Деца из сеоских и приградских средина чешће на ТВ прате све што прате и остали укућани и доминантно гледају цртане филмове, док разноврснији програм гледају деца из градских средина која прате и документарни, образовни и спортски програм.

Анализирајући дечји програм у укупном програму телевизија са националном фреквенцијом, од 1. јануара до 30. априла ове године, аутори истраживања дошли су до закључка да су емитери трећину свог програма посветили садржајима за децу.

Анализа која је обухватила два јавна сервиса – РТС и Радио-телевизију Војводине, који имају законске обавезе емитовања програма за децу, као и комерцијалне емитере – Прву, Б 92, Пинк, Хепи и Хепи кидс и три кабловска канала специјализована за дечји програм: Минимакс, Ултра и „Мини ултра”, показала је да највећи проценат, односно 65 одсто од укупно емитованог програма за децу, чине цртани филмови.

Истраживање је показало да родитељи не прате довољно шта им деца гледају на ТВ, нити са њима договарају и планирају шта ће да гледају. Скоро 80 одсто деце изјављује да само бира шта ће да гледа на ТВ, а око 70 одсто родитеља каже да не одлучује шта ће дете да гледа, али да ипак прати шта малишан прати. Међутим, сваки трећи родитељ наводи да не зна које емисије његово дете гледа.

Податак да деца родитеља са вишом школском спремом мање времена проводе гледајући ТВ од деце родитеља са нижом школском спремом у складу је са налазом да више образовани родитељи показују мање задовољство ТВ садржајима.

Родитељи нису задовољни понудом ТВ садржаја за децу

Истраживање је такође показало да већина родитеља није задовољна понудом ТВ садржаја за децу: 15 одсто њих наводи да су ови садржаји изузетно лоши, а трећина мама и тата сматра да су лоши. На питање – како би речју описали програм за децу, највећи број родитеља наводи да ТВ програм за децу најбоље описује реч „насилан”, затим следи реч „забаван”, па реч „дангубљење”. Мало родитеља дечји програм описује као „образовни” и „користан”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси