Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нове одредбе о младим возачима од 1. јануара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2014.

Извор: Бета, Данас

Нове одредбе о младим возачима од 1. јануара

Министарка грађевинарства и саобраћаја Зорана Михајловић изразила је очекивање да ће Нацрт закона о саобраћају, који између осталог предвиђа да возачи млађи од 21 године неће смети да возе аутомобиле јаче од 76 коњских снага, бити усвојен по хитном поступку и да ће почети да се примењује од 1. јануара 2015. године. "Саобраћајна несрећа код Бегеча у којој су погинула три младића показује да се стање не мења и да мора хитно да се реагује.

 

Очекујем од МУП-а да прегледа Нацрт закона који је предложила Радна група и да заједнички на седници Владе одлучимо да бар измене које се тичу младих возача, буду донете по хитном поступку", казала је Михајловић за Радио-телевизију Србије (РТС).

Министарка је додала да не постоје посебне радне групе министарства саобраћаја и министарства унутрашњих послова које се баве изменама Закона о саобраћају.

"Ми смо једна Влада, практично једна радна група. Тражићемо од МУП-а да нам објасни зашто у закону можзда не би било одредбе о забрани младим возачима да управљају аутомобилима са великим бројем коњских снага али ја не видим разлог да не учинимо све да млади возачи, пре свега, не гину", казала је Михајловић.

Према њеним речима, предложеним изменама Закона о саобраћају предвиђене су и веће казне за "управљаче" путева који су у лошем стању. "Безбедан ауто, безбедан возач и безбедан пут су три подједнако важна фактора. Управљачи путева ће и те како имати повећане казне предложеним изменама и допунама закона али возач мора да буде едукован", казала је Михајловић.

Коментаришући реакцију новинарских удружења на предлог Радне групе да новинари који промовишу непрописно понашање у саобраћају буду новчано кажњавани у износу и до 800.000 динара, Михајловић је рекла да је потребно "нешто урадити" у области медијске политике и да од медија очекује "предлоге а не само критике".

"Сви медији су били позвани, представник УНС-а је био у радној групи и они сматрају да је то цензура медија. Ако постоји реклама, информативни програм, где год се појављује нешто што је против Закона о безбедности саобраћаја и када видимо насилничку возњу, засто да не стоји пре тога да има сцена насилничке вожње или сцена које угрожавају безбедност саобраћаја", упитала је Михајловић.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

10.12.

2014.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 12:21

Молим вас пренести следеће госпођи Михаловић

Да ли Ви госпођо ово озбиљно причате. Какве везе имају коњске снаге. Знате ли Ви да се и са 76 коњских снага једнако гине као и са 150, ако је волан у рукама дрогираног и пијаног возача. Ви гопођо не знате да мислите узрочно-последично. С обзиром на то да је Америка у свему узор у Србији, зашто не уведете да је максимална брзина 50 миља (80 км) и на аутопутевима, однсоно на свим цестама. Возио сам уздуж и попреко по Америци, путеви су буквално писте, најмање 8 трака и по две споредне са обе стране. Возио сам Форд ЛТД са 8 цилиндара, госпођо, који је трошио 27 литара бензина на 100 км., изгравиран је до 300 км, том брзином полећу авиони) али кад год сам прешао једну миљу више, снимили су ме из малог авиона или хеликоптера, јавили полицији која ме је одмах зауставила. Казне су драстичне. Гледао сам да Американци када виде да је неко пијан и да откључава аутомобил, одмах позову полицију или му приђе неколико њих и одузму му кључеве. Када је изашао последњи Закон о саобраћају, министар МУП-а је био чувени Ивица Дачић. Написао сам му (под насловом) "Затворено писмо министру Ивици Дачићу" (може се прочитати на више портала). Упозорио сам на неке чланове Закона, посебно на високе казне. Све што сам му написао, остварило се на несрећу овога народа. Ако је неко морао да плати казну 30 ооо динра, брзо је падала погодба, плати пола, или трећину, вози даље. Мој сестрић је правио такве баханалије, углавном возио је пијан. Одузели су му трајно дозволу. За 15 дана имао је нову. Питао сам га како је добио нову дозволу, јер је морао бити избрисан цели досије као да није живео у том граду - само се насмејао.
Госпођо, какво је то звање "Управљач путева", шта то значи "Безбедан ауто, безбедан возач и безбедан пут..." Нормалан човек када види рупе на путу, вози 20 на сат, заобилази рупе, чува аутомобил, себе и сувозаче, породицу. Безбедан возач, од чега безбедан, ваљда мислите на нормалног возача, безбедан ауто, шта је то безбедан ауто, да ли мислите на испрван аутомобил. Госпођо, да ли знате (ако не знате питајте озбиљног лекара, психијатра) да ко прескаче ноћ, односно спава по дану, доживи тешка психолошка оболења. Сви млади људи, који су заглавили у психијатриским устновама, заглавили су због тога што су ноћ претворити у дан. Наша евроомладина, којој би требало да Ви и ваше колеге будете узор, углавном излази из куће после 22 сата, а враћа се у зору. Спавају до 3 ил 4 сата после подне. Наједу се, затим зевзече на компјутеру, играју се игрица, или шаљу порике до 22 ста, а онда поново у кафиће. Зато сам предлагао да се не смањују пензије већ да их укину, јер кафићи живе од пензионера. Баке, деке, очеви, мајке, свако вече пљусну по 300, 500, 1000 динара својим унучићима,дечици, а они право у кафић до зоре и тако сваки дан, за њих не постоји излазак викендом, њима је сваки дан викенд, њима су кафићи универзитети. Онај богати слој од 5 посто даје деци новац и шаком и капом, атумобиле, па чак и мале авионе, брзе чамце, јахте. Први пут прочитах да новинари промовишу непрописно понашање у саобраћају. Дозвољавам да нисам упозбат о чему се ради. Последње питање, ако није лоше пренесено, је чиста небулоза: "Ако постоји реклама, информативни програм, где год се појављује нешто што је против Закона о безбедности саобраћаја и када видимо насилничку возњу, засто да не стоји пре тога да има сцена насилничке вожње или сцена које угрожавају безбедност саобраћаја", упитала је Михајловић. Шта сте упитали, госпођо. На крају, даа ли занате да је алкохол завладао не само у средњим школама, већ и у осмогодишњим, а о дроги да Вам и не пишем. Уместо глупости о коњским снагама, 21 години, донестите закон да кафићи могу бити отворени до 23 сата, а да малолетници не смеју посећивати кафиће, коцкарнице, кладионице, возити моторе и тсл. Кад год сам прочитао да је неко од 15, 16 година погинуо, убијен око 2 - 3 сата после пол ноћи, упитао сам се шта је малолетник у то време радио на улици у кафићу или које куде. Нема, госпођо, Србија државу, а држава је нешто најозбиљнбије, држава има механизме, има три, односно 4 стуба на којима почива. У Србији не постији ни један (ни судска, ни извршна ни законодавна власт, а ни ни МУП). Госпођо, Србија је једина земља на свету у којој судови не раде месецима. Сви се стидите због тога, посебно ви који водите ову земљу, а сваки дан причате бајке као да смо имбецили. Да ли знате да у свету постији институција звана оствака. То очекујем од Вас.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси