Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарка "везује" Пепу Прасе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2014.

Аутор: Бојана Анђелић Извор: Блиц

Министарка "везује" Пепу Прасе

Чак и током емитовања појединих цртаних филмова стајаће упозорење да следи непримерен садржај јер не пропагира безбедно понашање у саобраћају.

То је најновији план министарке саобраћаја Зоране Михајловић који је она уврстила у нацрт новог Закона о безбедности у саобраћају.

То у пракси значи да ће пред емитовање појединих епизода цртаног филма „Пепа Прасе“, у којима се чланови породице возе аутомобилом без појаса, морати да стоји упозорење. Члан Радне групе која ради на новом закону о безбедности у саобраћају Дамир Окановић за „Блиц“ објашњава како је то решено у Британији.

На сцене у којима се сви они возе без појаса реаговала су Удружења родитеља па су аутори у новој сезони доцртали појасеве објашњава Окановић.

Исти сценарио је планиран и за остали играни програм, па ће упозорења ићи готово на свим акционим филмовима. Брус Вилис, на пример, у том случају биће један од главних промотера небезбедне вожње на нашим телевизијама. С друге стране, драстичније мере биће примењене на информативни, забавни и рекламни програм у којима ће „непримерен садржај“ бити санкционисан новчаним казнама од 100.000 до чак 800.000 динара.

То значи да нема приказивања сцена у којима неко вози без везаног појаса, или управља возилом у алкохолисаном стању.

Уколико након таквог садржаја следи поука, то је онда у реду. Новинарска удружења су против таквог закона. У складу са добром праксом је да новинари критикују небезбедно понашање, али је и обелодањивање истог у јавном интересу кажу у УНСу. Председник НУНСа Вукашин Обрадовић за „Блиц“ каже да ће се то удружење борити против усвајања таквог закона.

У Министарству саобраћаја кажу да од медија очекују помоћ. Намера Радне групе за бригу о младим учесницима у саобраћају није да спутава било чију слободу изражавања, већ да спречи промовисање понашања због којег је у последњих 10 година погинуло више од 1.500 младих, кажу у Министарству саобраћаја.

Као у Северној Кореји

Серије и филмови су живот пренет кроз уметнички фокус аутора и то не сме да буде предмет цензуре. Не можете да ускратите гледаоцима фи лмове зато што се неко не понаша у складу са српским законом. То је бесмислено и у стилу Северне Кореје каже председник савета РТЕМ Горан Караџић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси