Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ауто(мото) цензура
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2014.

Аутор: Душан Телесковић

Ауто(мото) цензура

Стварно није у реду кварити младима слику о безгрешним министрима чије потезе млади у стопу прате. Како да се дозволи да медији објаве да „министар вози 200 на сат јер жури”? Томе се енергично треба супротставити, баш као што су то учинили министарка Зорана Михајловић и Дамир Окановић, из невладине организације Комитет за безбедност саобраћаја.

Увођење забране емитовања или дистрибуције одређених врста медијског садржаја заправо је један од предлога Радне групе за бригу о младим возачима коју је на сугестију Окановића прихватила и агилна министарка.

Образлажући тај предлог, Окановић је споменуо низ примера, међу којима је серија „Војна академија”, цртаћ „Пепа прасе”, изјава министра да вози 200 на сат и изјава возача да вози две године без дозволе. Све би то, по њему, требало изменити, ограничити или забранити.

Ако се усвоје ти предлози за „бригу младих возача”, онда би прво режисери серије „Војна академија” морали што пре да сниме измену оригиналног сценарија. Сцени у којој један од ликова каже: „Не везујем појас”, требало би додати лик Окановића како му, ауторитетом који просто избија из правника са титулом „стручњак за безбедност саобраћаја”, говори: „Појас мора да се веже”, док из другог плана избија члан владе са реченицом: „Казна је 5.000 динара”. Онда главни глумац прихвата наређења врховних саобраћајних ауторитета, покуњено, без речи приговора, везује појас, даје леви мигавац и укључује се безбедно у саобраћај. Потом се наредних пола сата приказује како лик из серије вози аутомобил, поштујући сва правила, док на билбордима поред пута стоје натписи: „Ваш Централни комитет за безбедност саобраћаја и мишљења”.

Осим тога, преноси Формуле 1, морали би да се емитују у успореном снимку, а да стручни коментатори буду Михајловићева и Окановић. Само они би могли најбоље да прокоментаришу како је на улицама Монте Карла ограничена брзина од 50 километара на сат и да Луис Хамилтон поштује правило десне стране.

Од произвођача видео игрице „Need for Speed” треба да се тражи да се у верзију за српско тржиште уведе пломбирање брзине на 50 километара на сат.

Филмовима под обавезно треба променити сценарија и саме називе. Тако „Транспортер” убудуће треба да се зове „Безбедни возач Михајловић”. Затим „Побеснели Макс” да се емитује под називом „Рационални Окановић”, „Последњи круг у Монци” да буде „Безбедни ђир са Комитетом”, „Нестали за 60 секунди” да буде „Радар измерио 50 на сат”...

Сви филмови о Џејмс Бонду треба да се рирајтују и да се у сценама брзе вожње убаци „Окановић, Дамир Окановић”, а Бонд девојка мора да буде по Окановићевом избору.

Ето, најмање толико је смислен предлог министарке Михајловић и стручњака Окановића да се средствима јавног информисања и оглашивачима ограничи шта смеју, а шта не смеју да објављују. Да не би угрозили безбедност.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

10.12.

2014.

Milan [нерегистровани] у 13:23

može li ita proći bez izopačavanja

Sramotno je svaku inicijativu izvrgavati ruglu-nihilizmom se ne dokazuje pamet već destruktivnost-a i tu smo "doćerrali cara do duvara"

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси