Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Таблоидни медији оклеветали познатог крушевачког новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2014.

Аутор: Р. Станковић Извор: Политика

Таблоидни медији оклеветали познатог крушевачког новинара

Познати крушевачки новинар, после четири деценије рада у штампи, на радију и телевизији, бавећи се углавном извештавањем са спортских догађаја и афирмацијом талентованих спортиста, доживео је, при крају радне каријере, да о њему ових дана пишу неки таблоидни медији и интернетпортали, оптужујући га да је у пијаном стању радио извештај са првенствене фудбалске утакмице „Напредак” - „Доњи Срем”.

Марковић тешко преживљава незаслужени медијски нокаут, јер, каже, не конзумира алкохол, због чега је одлучио да правду потражи на суду, а уређивачки колегијум Радиотелевизије Крушевац и сви запослени потписали су писмо Удружењу новинара Србије, демантујући објављене тврдње, уз захтев за поступање у складу са новинарским кодексом и законским овлашћењима.

„Критичари” извештаја Љубише Марковића, који је објављен у информативном програму ТВ Крушевац, тврде да је извештач „саплитао језиком у једном тону”, а прилог је објављен и на „Јутјубу”.

Ту су и коментари да је Марковић био пијан, или уморан, и, наравно, линч на друштвеним мрежама!

Уреднички колегијум РТК, у писму УНС-у, објашњава да се ради о специфичном начину извештавања, по чему је тај новинар познат већ годинама: „Није истина да је наш новинар био пијан током обављања свог посла. Напротив, ради се о човеку који уопште не конзумира алкохол, о високом професионалцу, који је по начину извештавања препознатљив у спортском и новинарском свету овог краја Србије. Закључак који је аутор неистините информације извео само на основу начина интерпретације текста нашег новинара у извештају са утакмице је неодговоран и, вероватно, злонамеран и тенденциозан. Многи слушаоци и гледаоци већ годинама препознају Марковићев стил извештавања и говора. Он саопштава информације тематски правилно и новинарски писмено. Аутор неистине да је наш извештач био пијан и сви они који су је пренели су неоправдано изврнули руглу новинара и нашу медијску кућу мораће за то да одговарају. Разлози за тако приземан покушај деградације новинара и наше професионалне медијске куће нам нису познати”.

- Одлучио сам да поднесем тужбе суду против свих који су учествовали у овој хајци на мене, а тиме и на РТ Крушевац. Имам свој стил извештавања, који је прихваћен у овом крају. Можда загрижени поборници културе говора и могу нешто да ми замере, као и многим новинарима и извештачима, који не могу да буду баш као спикери, али сигурно не на начин како су то урадили неки медији, наносећи ми тешке увреде - каже за „Политику” оклеветани новинар.

Марковића у крушевачком крају многи годинама сматрају „легендом спортског новинарства”. Гледаоци му верују и нико му не замера, чак ни језички стручњаци, због евентуалних мањкавости у „култивисаности говора”, недостатка мелодичности, или промене јачине, ритма и тонова. У сваком случају, тон какав су неки таблоидни медији дали овом случају биће предмет занимљивог судског спора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси