Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коме веровати
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2014.

Аутор: В. Црњански Извор: Дневник

Коме веровати

Поред свих благодети које пружа, на интернету се неке ствари могу сазнати на најгори могући начин. Говори о томе пример девојчице, која је за своју породичну трагедију сазнала када је укуцала своје име на интернету.

 

С овим случајем, жалбом и жељом да се конкретан садржај уклони, Савету за штампу се обратио старатељ ове девојчице чија је приватност угрожена.

Које су последице кршења новинарске етике на интернету, питање је с којим се суочавају не само корисници интернета, већ и новинари уредници све бројнијих медија удомљених у виртуелни простор? За оне који крше прописану професионалну етику, готово никакве. За оштећене важи правило да могу да се жале саморегулаторном телу Савету за штампу, док правно задовољење, на основу закона, могу добити само на суду. Зато је етика у онлајн медијама била тема јучерашњег скупа Удружења новинара Србије, одржаног у Новом Саду.

Посао Савета за штампу јесте да решава жалбе грађана или институција на неетичко извештавање медија, односно, да оцењује да ли је нешто објављено у складу с Кодексом новинара, али не и у складу са Законом, што је посао судова каже генерални секретар Савета за штампу Гордана Новаковић, истичући да се жалбе које пристижу најчешће одонсе на објављивање непроверених информација, као последице неконсултовања више извора, слепог веровања једном извору, који најчешће има неке своје интересе, неразликовања претпоставке од чињенице...

Поред Гордане Новковић, о примерима добре и лоше праксе примене Кодекса новинара у онлајн медијима говорили су и Александар Грубеша, уредник www.dnevnik.rs, Дејан Марјановић, уредник Мултимедијалног програма РТВ Војводине, Слободан Крајновић, уредник www.021.rs и Павле Златић, уредник www.b92.net.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси