Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Костић и Кулачин би да купе по десет медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2014.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Костић и Кулачин би да купе по десет медија

Фирма „Feedback Consulting and New Media Production“ из Новог Сада Данијела Кулачина и Владан Костић као физичко лице заинтересовани су за куповину већег броја државних локалних медија, имајући у виду да су Агенцији за приватизацију доставили писма о заинтересованости за куповину по десетак гласила.

 

То показује списак који је јуче објавило Независно удружење новинара Србије (НУНС).

Данијел Кулачин, који је у медијима донедавно представљан као члан и функционер Треће Србије, а што је та партија сада демантовала, планира да купи девет медија у Војводини.

Реч је о новосадској телевизији Аполо, Дневнику новине и часописи, Информативном центру Кикинда, предузећима Бачка Топола и Врбас, радио станицама Нови Бечеј, Суботица и Зрењанин, као и о РТВ Бапу из Бачке Паланке.

С друге стране, Владан Костић, који је на списку представљен као физичко лице, доставио је чак 11 писама са жељом да купи државне медије. Он у свом власништву, барем за сада, планира да има радио и телевизије Бап из Бачке Паланке, Брус, Инђија, Младеновац, Стара Пазова, Трстеник, Ћуприја, Врњачка Бања, Смедерево, Шабац и БЦ Инфо из Беле Цркве.

Међу заинтересованима за куповину медија истиче се и физич ко лице Милош Пауновић, који је послао писма о заинтересованости за куповину Политике ад, РТВ Панчево и ТВ Смедерево.

На списку се налази и компанија Миодрага Костића МК груп, која је изразила жељу да купи новосадски Дневник холдинг и издавачку кућу Радничка штампа, чије је седиште на Тргу Николе Пашића у Београду.

Радничку штампу би да у свом власништву имају и фирме „Keep light“ и „Novnikco“. Дневник штампарију у Новом Саду, с друге стране, жели да купи фирма регистрована у Великој Британији „SAD CLAUDIUS CAPITAL“.

Највише заинтересованих има за куповину БЦ Инфо из Беле Цркве чак шест, исто толико је и писама о намерама о куповини Панчевца, док је по пет интересената за Глас Подриња из Шапца, Недељне новине из Бачке Паланке и Радио Сомбор.

НУНС је јуче објавио податке о компанијама и физичким лицима који су на јавни позив Агенције за приватизацију доставили писма о заинтересованости за куповину 49 државних медија.

Агенција за приватизацију је 3. октобра објавила накнадно и јавни позив за приватизацију још 11 медија, али, како истиче НУНС, до сада нису успели да дођу до података о пријавама за приватизацију тих медијских кућа.

Рок за приватизацију свих државних медија је 1. јул 2015. године. Уколико медиј не буде продат до тада, поступак се обуставља, а капитал се приватизује преносом акција запосленима без накнаде. Ако запослени не прихвате пренос бесплатних акција, медиј престаје да постоји и брише се из регистра, а одлуку о промени делатности издавача или укидању издавача доноси оснивач издавача.

Две фирме пријављене за Студио Б

За куповину градске телевизије Студио Б за сада су се пријавиле две фирме. Једна од њих је ЦТЦ Унит која је, према подацима из АПР, у власништву Бранимира Ибрахимпашића и Владимира Пашића. Друга је Гама систем, али у регистру АПР постоје две фирме са исти називом једна се седиштем у Пожаревцу, друга у Зуцу.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

07.12.

2014.

Jelena [нерегистровани] у 21:19

Sramota


Spisak je sraman i pokazuje da je ovakva divlja i ubrzana privatizacija katastrofalna za ostvarivanje prava na informisanje na lokalnom nivou. A šta mislite, što se niko nije javio za dve velike televizije, NTV u Nišu i RTK u Kruševcu. Pa zato što tamo naprednjaci imaju svoje, Gašićeve televizije, Zonu plus u Nišu i TV Plus u Kruševcu. Tamo će nezavisno, državnim novcem od projekata, da informišu naprednjački mediji, kao što je to već slučaj u Zaječaru sa BEST televizijom Saše Mirkovića. Ali uz stavljanje Studia B pod kontrolu, to je bio i cilj novih zakona.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси