Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Девенпорт: Медијска слика у Србији биће из темељa измењена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 11. 2014.

Извор: Танјуг

Девенпорт: Медијска слика у Србији биће из темељa измењена

Усвајањем сета медијских закона Србија је начинила корак напред у правцу увођења бројних европских стандарда и норми у српски правни оквир, а посебно у пољу електронских медија, што је важно за отварање поглавља 23. и 10. - поручио је данас шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт.

 

Девенпорт је на скупу „Саветовање о примени медисјких закона“ у Аранђеловцу рекао и да није битно само донети добре законе, већ је веома важно и применити их.

„Пред владом, регулаторним телима и медијском заједницом је да у наредном периоду примене одредбе донетих закона“, истакао је Девенпорт.

Подсетио је да ће од јуна 2015. године бити промењена власничка структура у медијима чији оснивач влада или локална самоуправа, те да ће тај процес „из темеља изменити медијску слику у Србији“.

Грађани, како каже, имају право на објективну, непристрасну и истиниту информацију и подвлачи да је то суштина јавног информисања.

Како истиче, нови Закон о јавном информисању предвиђа финасирање медијског садржаја од јавног интереса из јавних фондова, али и успостављање правила једнаких за све за конкурисанаје за јавне фондове.

„До сада је доминантна пракса у Србији била да се из јавних фондава највише финансирају јавна предузећа која се баве информисањем. То је била скупа и често политички обојена пракса.Сада је пред државним органима могућност да много шире, кроз пројекте финансирају разноврсне програме који ће стварно задовољити интересе грађана, без обзира на њихову политичцку опредељеност“, казао је Девенпорт.

Поручио је и да ће ЕУ бити спремна да помогне развој медијске сцене у Србији, али је на нашој држави, подвукао је, да ту сцену и створи.

Министар културе и информисања Иван Тасовац рекао је да процес доношења сета медијских закона био дуг и мукотрпан и подсетио да Србији осим изаска државе из медија у 2015. години предстоји и дигитализација медија, али израда нове медијске стартегије.

„У последњих 15 недеља представници министарства уцествоивали су на 17 скупова на којима се разговарало о примени ових закона“, указао је Тасовац и додао да су обављени и разговори са челницима РТС и РТВ, подсетивши да ће се ови јавни сервиси од 2016. финансирати кроз таксу.

„Имајући у виду да Закон о јавном информисању и медијима прописује промену досадашњег статуса Тањуга, Панораме и Радија Југославије, у току су разговори са челним људима ових медијских кућа о модалитетима функционисања ових гласила од 1. јула наредне године“, казао је Тасовац и додао да Србија има 1.336 јавних гласила, те да би нам на том броју, сматра, позавиделе многе богатије земље.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Петер Буркхард рекао је да је ово кључни тренутак за даљи развој медија у Србији.

Каже и да је неопходно очувати медијски плурализам и локалне медије, те да ће у томе бити потребна помоћ локалним властима.
„Надам се да ће примена ових закона грађанима бити омогућено клвалитетно информисање о свим темам важним за њихов живот“, поручио је Буркхард.

 

Коментари (1)

Остави коментар
суб

29.11.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 16:02

Radio-frekvencije u Srbiji nisu javni resurs

U vasem gore navedenom tekstu nije preneto ono sto stoji na pocetku tekstu "Glasa Amerike" - "'Turbulentna godina' pred srpskim medijima". A tu stoji: "Na skupu u Aranđelovcu, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je istakao da je obaveza regulatornih tela da osiguraju da frekvencija za emitovanje programa, kao javni resurs, bude korišćena u skladu sa principima na osnovu kojih je dodeljena." Frekvencije za emitovanje programa u Srbiji nisu javni resurs. Po vazecem Zakona o elektronskim komunikacijama (clan 81. stav 1) radio-frekvencijski spektar, odnosno radio-frekvencije su ograničeno dobro, bez kvalifikacije oblika svojine.

Javni interes u oblasti javnog informisanja i u oblasti javnih medijskih servisa odredjen je u Zakonu o javnom informisanju i medijima (clan 15) i Zakonu o javnim medijskim servisima (clan 7), dok u Zakonu o elektronskim medijima, koji se odnosi prvenstveno na elektronske medije u privatnoj svojini, nema ni reci kako o javnom interesu tako i o privatnom interesu,

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси