Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство и други пут кажњено због Данаса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 11. 2014.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Министарство и други пут кажњено због Данаса

Повереник за информације од јавног значаја поново је казнио Министарство финансија, овог пута у износу од 180.000 динара, због недостављања информација Данасу о томе колики је број новозапослених у државној управи од ступања на снагу забране запошљавања до 2016. године.

 

Рок за плаћање казне је два дана, а у истом периоду Министарству финансије је поново наложено да одговори на питање нашег листа. Уколико и после ове казне не уследи одговор, предмет се шаље Влади Србије на реаговање.

Покушавајући да сазнамо колико је и у којој институцији запослено људи од почетка децембра, од када је усвојена одлука о забрани запошљавања у јавном сектору све до 2016, односно колико је пута надлежна комисија дала сагласност, наш лист је почетком маја упутио званичан захтев за приступ информацијама од јавног значаја Министарству финансија, које је руководило Комисијом за одобрење запошљавања.

До данас од њих нисмо добили одговор у законским роковима. Због тога је реаговао и повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, који је најпре јавно наложио Министарству да одговори Данасу, а пре месец и по дана изрекао и казну од 20.000 динара. Министарство је казну платило у року од два дана, наравно, из буџета, новцем пореских обвезника.

У одговору Министарства финансија, који је Данас на крају добио 20. октобра, наведено је да је од ступања на снагу забране запошљавања укупан број запослених до 1. маја ове године смањен за скоро 30.000, али се на основу тих података не може закључити да ли је и поред тога било нових запошљавања. Пошто то није представљало одговор на тражене податке, повереник је поново казнио министарство којим руководи Душан Вујовић.

Почетком децембра, подсетимо, Скупштина Србије усвојила је забрану запошљавања у јавном сектору до 31. децембра 2015. године. Нови радници, с друге стране, могу бити запослени само уз сагласност комисије Владе Србије, а на предлог министарства или другог надлежног органа. Како је најављено још тада, комисија ће радити тако да се замени један од пет оних који оду из јавног сектора у пензију или по неком другом основу, што значи да ће се одобравати око 300 радних места месечно.

Ћути и Влада Србије

Због скривања података од јавности, Данас је упутио 22. октобра захтев за исте информације и Влади Србије, односно Комисији за давање сагласности за нова запошљавања и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава. Њих смо питали колико је нових људи запослено од ступања на снагу забране запошљавања у јавном сектору до 1. октобра ове године. Влада Србије, више од месец дана након послатог питања, и даље ћути о томе колико је било изузетака од те забране. Повереник нема овлашћења да реагује и кажњава Владу због непоступања по захтеву за приступ информацијама од јавног значаја, већ је једино могуће решење у том случају тужба Управном суду.

 

Коментари (1)

Остави коментар
суб

29.11.

2014.

коста [нерегистровани] у 12:38

министар финансија троши народне паре

Како ће очито ово доћи на Владу, очекујем да ће актуелни премијер тражити од министра финансија, који тако неодговорно троши поверене му паре, да из свог џепа накнади грађанима тј. јавним приходима новац који са толико самовоље троши за своје непоступање.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси