Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оцена уставности или Стразбур
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 09. 2009.

Извор: Глас јавности

Оцена уставности или Стразбур

БЕОГРАД - Предлог измена и допуне Закона о информисању који је Скупштина Србије прекјуче усвојила тесном већином може бити оспорен пред Уставним судом Србије, или, ако то не успе, пред Европским судом за људска права у Стразбуру, кажу правни стручњаци.

Бивши судија Врховног суда и професор права Зоран Ивошевић каже да иницијативу пред Уставним судом може поднети сваки грађанин, али суд одлучује да ли ће је разматрати.


- Друго је предлог за оцену уставности који суд мора да разматра, а могу га поднети невладине организације, каква је УНС, као и органи државне, покрајинске и локалне управе. Ако Уставни суд оцени да је закон у складу са Уставом и међународним конвенцијама, које смо потписали, а које су изнад домаћег закона, остаје Суд за људска права у Стразбуру.

Он не поништава закон, него само констатује да ли је у складу са европским нормама. Ако није, држава би требало да га сама поништи, иначе се удаљава од Европе - напомиње Ивошевић и додаје како није очекивао да ће Борис Тадић тако брзо да потпише закон

- Надао сам се да ће га вратити Скупштини. Тада би за усвајање морала да гласа апсолутна већина од минимум 126 посланика - истиче Ивошевић

Адвокат Чедомир Бацковић каже да је председник Борис Тадић, експресним потписивањем закона, онемогућио да га Уставни суд обори у року од седам дана.

- По члану 169 Устава Србије, најмање трећина, односно 84 посланика, могу затражити оцену уставности закона пре него што га председник потпише. Обично до потписа протекне два-три дана, али овако ће убудуће посланици морати унапред да припреме захтев и да неко чучи испред Уставног суда и преда га минут након што закон буде усвојен.

Сад је најбоље да предлог за оцену уставности поднесе најмање 25 посланика. Тиме се штеди седам осам-месеци у односу на иницијативу УНС, Курира или слично. И друго, када буде покренут први поступак против медија, треба тражити од судије да застане с поступком и покрене оцену уставности закона пред Уставним судом - истиче Бацковић.

Адвокат Сава Анђелковић каже да по овом закону има више одредби помоћу којих власт може да ликвидира медије.

- Ово није радио ни Мусолини у највећем успону фашизма. Сутра могу они да краду, варају, убијају, али медији о томе не смеју да извештавају, јер закон директно уводи аутоцензуру. Иако је Уставни суд бирао Тадић, желим да верујем у суд. Закон је неуставан у целини и не може опстати у 21. веку - констатује Анђелковић.
 
Антрфиле :

УНС: Нећемо стати
 
Адвокат Удружења новинара Србије Зоран Лакићевић каже да ће због експресног потписивања Тадићевог указа о прихватању Закона о информисању, остати непослато писмо председнику које је то удружење новинара припремило.

- УНС ће поднети иницијативу пред Уставним судом за оцену уставности закона, а поступак пред Стразбуром, када буду испуњени услови. Исто ћемо учинити и у случају конкретне примене закона и кажњавања медија.


Паралелно већ треба направити предлог измена закона, којим би се спорне одредбе укинуле. У случају казни медијима, УНС ће им пружити јавну подршку и правну помоћ, за шта ће бити ангажовани многи правни и стручњаци из области медија - поручује Лакићевић.
 

Н. Булатовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси