Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Претплата за јавни сервис није харач
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 11. 2014.

Извор: РТВ

Претплата за јавни сервис није харач

Претплата за јавни сервис није харач, већ финансирање права грађана да буду информисани, кажу стручњаци. Иако ће се јавни сервиси до 2016. године финансирати из буџета, и то са 50 милиона евра за РТС и 15 милиона за РТВ, то ће врло брзо поново бити замењено директном наплатом од грађана.

 

Истинито, непристрасно, потпуно и благовремено информисање на српском језику, али и језицима националних мањина само је једна од обавеза коју мора да испуни јавни медијски сервис. Два јавна сервиса у Србији – Радио телевизија Србије и Радио телевизија Војводине – имају законску обавезу да уважавају захтеве јавности којој директно одговарају за свој рад.

"Јавни сервис Војводине, можемо рећи на основу наших дугогодишњих истраживања која су почела још 2006. године, да је заиста драстично напредовао ка испуњавању свих стандарда који важе за један углед јавни сервис, који би требао да буде потпуно независан, избалансиран, да буде критичан, али да не буде критизерски и да се програм заснива на високим професионалним стандардима", Дубравка Валић Недељковић, шефица Одсека за медијске студије Филозофског Факултета.

Финансирање јавних сервиса из буџета трајаће само до јануара 2016. године, када ће поново бити уведена такса у износу не већем од 500 динара. Иако грађани на нове дажбине не гледају благонаклоно и често постављају питање зашто би плаћали претплату уколико већ плаћају кабловску телевизију, стручњаци тврде да је претплата једини гарант независне уређивачке политике.

"Људи плаћају кабловску услугу као што би плаћали услугу телефона, да би имали већи број телевизијских сервиса путем кабловског дистрибутера који стиже сигналима до њиховог кућног телевизора, али у случају јавног сервиса се не плаћа таква врста услуге. У случају јавног сервиса се плаћају програми који су много скупљи, јер су много вреднији, јер су много важнији, образовни, едукативни, дечији", Раде Вељановски, професор Факултета политичких наука.

Али ако једино јавни сервис може да осигура слободу уређивачке политике и економску одрживост медија, зашто су статус јавног сервиса добили само РТС и РТВ? Из локалних медија упозоравају да ће им приватизација свима ставити катанац на врата. Хоће ли и онда ова два јавна сервиса успети да задовоље потребу за информисањем становника Мале Моштанице једнако као и Београђана?

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси