Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство културе уложило жалбу против Курира
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 11. 2014.

Извор: Фонет

Министарство културе уложило жалбу против Курира

Министарство културе и информисања саопштава да је поднело Савету за штампу жалбу поводом текста под насловом "Срамота је шта Тасовац ради с порно-дивом!", објављеног данас у дневном листу Курир.

"Поступивши непрофесионално и противно новинаркој етици", указује Министарство у  саопштењу, "Курир је цензурисао одговоре Министарства културе и информисања, чиме је на најгрубљи начин покушао да измени чињенично стање и изманипулише јавност".

На тај начин, Курир је, према оцени Министарства, прекршио Кодекс новинара Србије у делу у коме се каже да "редакцијска обрада саопштења не сме да измени чињенице, контекст у коме су употребљене, нити њихов смисао".

Министарство очекује да ће Комисија за жалбе Савета за штампу реаговати у складу са професионалним и етичким стандардима и стати у одбрану права грађана на истинито информисање.

"Интегрална верзија одговора помоћнице министра за савремено стваралаштво и креативне индустрије Ане Вучетић, коју Курир није желео да објави, гласи овако:

1. Да ли сте знали да ће Ваш ресор да учествује у реализацији филма у коме глуми порно глумица?

'Поводом питања која сте упутили министру културе и информисања, желим да укажем да Филмски центар Србије у складу са одредбама Закона о кинематографији спроводи расписивање јавног конкурса и расподелу средстава предвиђених конкурсом у области филмске уметности. Министарство културе и информисања није надлежно да одлучује који ће од пројеката који су се пријавили на јавни конкурс Филмског центра Србије бити изабран, а поготово нема никакве ингеренције у сегменту избора учесника у пројектима који конкуришу.

Пројекат 'Ederlezi Rising' пријављен је на конкурс Филмског центра Србије за финансирање и суфинансирање пројеката у кинематографији у категорији суфинансирање производње

домаћих дугометражних филмова у поткатегорији нискобуџетни дугометражни филм. Подносилац пријаве је продуцентска куца 'Mir media group d.o.o' из Београда. Аутор оригиналног сценарија је Димитрије Војнов, док је редитељ Лазар Бодрожа. Жанр филма 'Ederlezi Rising' је научна фантастика, а радња филма смештена је у блиској будућности. Услови Конкурса не предвиђају достављање ауторске листе односно глумачке поделе'.

2. Колико новца је тражено? Колико новца је предвиђено да се одобри?

'Укупан буџет филма у конкурсној апликацији износи 28.193.500,00 динара од којих је за 69.25% средстава аплицирано на конкурсу. Одлуку о избору пројекта донео је Управни одбор Филмског центра Србије на предлог конкурсне комисије која је радила у саставу: Андријана Стојковић, Небојша Ромчевић, Драган Маринковић и Стевица Живков.

Средства у износу од 11.600.000,00 динара опредељена су Одлуком УО за овај филм. Услед процедуралних пропуста у конкурсној процедури Филмског центра Србије, инистарство је два пута вратило на поновно разматрање Одлуку о додели средстава у поткатегорији за нискобуџетни филм. Стога уговор између Филмског центра Србије и продуцентске куће није потписан'".

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

27.11.

2014.

Александар [нерегистровани] у 19:10

Тасовац није Кардељ

Одговор помоћнице министра културе редакцији "Курира" занимљив је само из једног разлога. Он показује колико чиновници живе у прошлим вфеменима једноумља и октроисане истине. На конкретно питање да ли је министарство, односно надлежни ресор тог министарство, занло да финансира филм у коме игра професионално порно-глумица, помоћница министра не даје одговор, већ у старом, самоуправном маниру, покушава да избегне одговор набрајањем неважниох чињеница. Количина речи, не може сакрити истину да на питање није одговорено. Да не барјамо огромну количину страниох израза, потребно непотребних, које служе да се засени простота", али и показују да онај ко је отписао редакцији нама појма о чему се раду.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси