Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Локални медији: Држава не може да одређује проценат за финансирање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 11. 2014.

Аутор: В. Торовић Извор: Блиц

Локални медији: Држава не може да одређује проценат за финансирање

Државни секретар Министарсва културе и информисања у Влади Србије Саша Мирковић изјавио је у Нишу да држава не може локалним самоуправама да одреди проценат за финансирање рада локалних медија.

 

- То би онда значило да се гуши аутономија локалних самоуправа. Сваки град и општина сами ће одлучити колико ће средстава определити за рад медија. Та средства ће давати на основу расписаних конкурса за пројекте. Недавно су усвојена три подзаконска акта о финансирања рада локалних медија. Усвојен је и правилник за суфинанисање. Ти подзаконски акти ступају на снагу 27. новембра. Од 1. јануара следеће године локалне самоуправе више неће моћи из својих буџета директно да финансирају медије - објаснио је Мирковић, на конференцији „Перспективе локалних медија“ у хотелу „Гранд“ у Нишу.

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић изразио је бојазан да у Србији није још јасно како ће се примењивати нови закон о јавном информисању и јавним медијима.

- Није прецизирано од када важи пројектно финансирање, јер се помиње и 1. јул. С друге стране, ако треба да се примењује од почетка следеће године, ништа се није урадило да се то припреми. Нити су расписани конкурси, нити су формиране комисије. Осим политичке воље да се пређе на пројектно финансирање, није ништа друго урађено - рекао је челник НУНС-а.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић је рекао да ће Ниш све урадити да опстану локални медији.

- Завршава се ера државног финансирања. Морамо да се прилагодимо и да преко пројеката финансирамо рад нишких медија. Нажалост, у Србији влада мишљење да све што је изван Београда није вредно. Постоји Београд и остатак Србије. Е, па ја нећу да живим у остатку Србије који ће бити у медијском мраку - рекао је Перишић.

Конференцији је присуствовало много новинара и представника локалних медија који су финансирани из локалних буџета. Већина је покушала да укаже да је Закон о јавном информисању и медијима “лош и неодржив”.

- Овај закон ће само омогућити да партијски функционери лако приватизују локалне ТВ станице и радијске куће. Закон није у складу са Уставом Србије - оценила је председница Синдиката новинара Драгана Чабаркапа.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси