Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У медијима више шанси само за оне који желе да уче
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 11. 2014.

Аутор: Т. Тодоровић Извор: Политика

У медијима више шанси само за оне који желе да уче

Већ од почетка 2015. године почеће да се примењује нови начин финансирања, па ће на средства пореских грађана локални медији моћи да рачунају само уз озбиљне и квалитетне пројекте. Веома је важно да и локални медији и локалне самоуправе имају припремљене пројекте, и прецизно опредељена средства.

 

Због тога што се локалне самоуправе још увек тешко сналазе, до средине наредне године биће задржан садашњи начин финансирања медија, али након тога мора да се приступи пројектном финансирању, што би била квалитетна основа да се пуним капацитетима овај начин примењује од 2016. године и надаље, рекао је Саша Мирковић на трибини под називом „Перспектива локалних медија” прексиноћ у Нишу.

У граду који је пре неколико година, после више од 6,5 деценија рада остао без Радио Ниша, једне од најстаријих радио станица у земљи, неизвесно је шта ће бити са Нишком телевизијом (НТВ).

Иако је било обећања да ће НТВ добити статус регионалног јавног сервиса, 83 запослена страхују за своју судбину. Као и сви други државни и локални медији, и НТВ ће морати да прође кроз процес трансформације и да покуша да се избори за опстанак.

Управо о тој предстојећој трансформацији локалних медија говорила је у Нишу Гордана Јанковић, шефица Одељења за медије ОЕБС-а у Србији:

- Вероватно ће доћи и до затварања појединих локалних медија и неке локалне самоуправе већ су започеле припрему социјалних програма за оне који ће неминовно остати без сигурног посла. Ипак, мислим да свака професија може себе да заштити тако што ће на најбољи начин радити свој посао и ако успе да задржи публику која јој верује и која цени уложени напор. Сигурно је да то неће бити лако јер је много процеса који су планирани паралелно - и процес приватизације и процес дигитализације, и обука за нове технологије и мултиплатформско новинарство. Јасно је да ће више шанси убудуће имати само они који желе да уче, да раде и да остану верни свом опредељењу и који промовишу етичност у свом послу - рекла је Гордана Јанковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси