Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Појашњење
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 11. 2014.

Аутор: Предраг Сарапа Извор: Данас

Појашњење

Поштовани Александре, молим Вас да објавите моју допуну јучерашњег интервјуа пошто је дошло до неких непрецизности у преношењу онога што сам навео колеги Цвејићу.

 

Наиме, ради се о томе да није најјасније пренето то што сам говорио, а није пренето ни у целости. Бићу кратак.

Није извучен наслов који одговара томе шта сам причао, а и битни делови недостају.

На Студију Б сам укинут, забрањен, терорисан, клеветан и цензурисан. Све то што сам навео јесу посебни облици терора кроз који сам прошао, од игнорисања, скидања са распореда за прелиставање у некаквој тишини и без образложења, а потом сам из штампе сазнао да ми је укинута емисија.

Дакле, нисам рекао да нема цензуре и да нисам цензурисан, већ да сам прошао далеко "комплетнији" терор од саме цензуре.

Све ово ти шаљем искључиво због наслова да према мени није вршена цензура. Друга је реч ко иза тога стоји и са којима намерама и каква је атмосфера створена у друштву да свако ко се дочепа минималне власти пожели да се додвори и да тако убере неке поене.

Ово ти пишем и због тога да не буде да сам о цензури говорио док нисам отишао на Пинк, а сада причам да ње као нема.

Опет понављам на Студију Б сам укинут, забрањен, терорисан, игнорисан и цензурисан. Све су то за себе посебни видови малтретирања, од јавног изношења неистина, па до блаћења у Скупштини Србије и у разним "емисијама".

Последње терорисање десило ми се приликом одласка из Студија Б 23. новембра и то на тај начин да се то може описати као излив неограничене мржње и примитивизма.

Наиме, број који сам ја унео у ову кућу 063 350375 ми није дат у поновни посед иако је то уобичајена пракса била и јесте у овој кући.

Подсећам да је телефон основно средство за рад у новинарству и да овај мој број поседује готово свака јавна личност у Србији. Вероватно ће седети поред неког телефона у који ће убацити овај број и красти моје контакте. То се зове шпијунажа и крађа интелектуалне својине.

Морам због тога нагласити да је ово далеко горе од саме цензуре за коју не тврдим да је нема. Само сам говорио о томе да је у мом случају све било далеко горе.

Срдачан поздрав, Предраг Сарапа

Шта је Сарапа рекао Данасу?

Новинар Предраг Сарапа је у интервјуу објављеном у јуче у Данасу под насловом "Није било цензуре у мом случају" више пута рекао да укидање његове емисије на Студију Б не представља пример цензуре.

"У мом случају није била цензура, то је био терор примитивних незналица, то није цензура, то је забрана рада", нагласио је више пута Сарапа.

На директно питање новинара Данаса, који је са Сарапом уживо разговарао, да ли то значи да не сматра да је у његовом случају била цензура, он је рекао, цитирамо: "Не, била је забрана рада. Ако то схватате као цензуру, онда је то цензура. Не знам по чијем налогу, али сигурно је да нико из врха власти их није звао да то тражи", нагласио је Сарапа. Р. Д.

Коментари (3)

Остави коментар
сре

26.11.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 19:24

Putuj...

Ajde ljudi bre vise, iskreno Sarapa nije neki novinar, jedva da do nekog proseka dosegne. Ima bezbroj boljih novinara od njega koji su bez posla, koji su zabranjeni i cenzurisani, koji su maltretirani pa ih ne videsmo svaki dan u novinama. Manite se vise Sarape. Sto bi reko Kesic u 24 minuta, al na ruskom...duraki...(u jednini durak)...

Одговори
сре

26.11.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 18:37

uzmi ogledalo, sarapa

nemam ništa protiv što je predrag sarapa dobio novi posao. onaj ko mu ga je dao zna zašto je to učinio i(li) zna ko mu je rekao da to učini. ali, zbog njegovog minulog rada na studiju b, lično bih voleo da nije ostao u televizijskom novinarstvu. prosto zato što su njegove emisije, uglavnom, ličile na kafanska naklapanje istomiščjenika iz kojih je moglo malo šta da se sazna i nauči. ton tome davao je on, kao voditelj, svojom bahatošću i forsiranjem prizemnog humora kojim je (ali bezuspešno) pokušavao da prikrije svoje neznanje ili nesnalaženje. bilo bi, čini mi se, dobro da, pre nego što stane pred kamere "pinka" i obrati se tv auditorijumu, narcisoidni sarapa stane pred ogledalo i popriča sam sa sobom. ali ne pred ono ogledalo koje je koristila snežanina maćeha iz poznate bajke.

Одговори
сре

26.11.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 16:28

БАШ ЈЕ ДОСТА!

Сасма је на месту да браните еснаф, због тога и постојите, али је са тим Сарапом баш доста. Сви ми, као конзументи медија, добро смо схватили ко је и какав дотични и можемо да га сажаљевамо из људскости, али никако да патимо ако га уопште не буде на екрану - у питању је бахата личност. идеолошки једносмерна, нетактична чак и кад је пред камере доводио истомишљенике. Није он, на срећу, представник праве, истинске школе новинарства у Србији. А тек она његово накнадна жалопојка за одузетим телефоном! Аман, људи, напад на интелектуалну својину!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси