Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Није било цензуре у мом случају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2014.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Новинар Предраг Сарапа говори за Данас о преласку на ТВ Пинк

Није било цензуре у мом случају

Са телевизијом Пинк преговарао сам и раније и моја одлука да пређем у ту кућу није донета због ситуације настале на Студију Б.

 

Отишао бих можда на Пинк у сваком случају. Све ово што се издешавало на Студију Б допринело је уверењу да морам да мењам кућу, јер је ту завладао један примитивни хајкачки однос људи који се могу назвати кандидатима за новинаре и новинарима у покушају, напомиње за Данас Предраг Сарапа, коме је недавно укинута емисија „Сарапин проблем“ на Студију Б и који ће од 1. децембра бити један од аутора емисије „Правац“ на Пинку 3.

Зашто сте пристали да пређете на телевизију која важи за провладину?

- Не знам за кога шта важи, нити ме занима. Пристао сам зато што сам добио све гаранције да ћу радити слободно. Шта је разлика између владиних и невладиних медија не знам и не улазим у то. Видим да се ради професионално на тој телевизији.

Како је премијер Србије знао да ћете прећи на Пинк и први то саопштио још на предавању у Лондону?

- Никаква тајна није, нити била нити је тајна сада да сам преговарао са Пинком. То је знао цео град скоро, па зашто не би знао и председник Владе Александар Вучић. Дакле, знало се да преговарам са Жељком Митровићем, позиван сам и раније претходних година. Нисам то крио.

Какви су коментари колега који су вас подржали последњих недеља о вашем преласку на другу телевизију?

- Постоје различите реакције, не осуђујем то. Неки су изненађени, неки нису. Могу да кажем да сам прихватио да радим без икаквих условљавања. И вероватно бих прешао на Пинк и да се није све ово издешавало.

На друштвеним мрежама може се видети да су људи, нарочито они који су протестовали испред Студија Б због цензуре, разочарани тим вашим потезом.

- Никога нисам издао и нисам издао никакву борбу против цензуре. Мислим да то треба наставити. У мом случају није била цензура, то је био терор примитивних незналица. То није цензура, то је забрана рада. Мени је било забрањено да радим било шта, као да сам неки ратни злочинац. Прво је била измишљена прича око рејтинга. Не би ме годинама звао Жељко Митровић и друге компаније да нисам био афирмисан. После тога је била прича о недостатку маркетинга, а сада је прича да сам алкохоличар. Сутра ћу бити наркоман, онда педофил и не знам шта све још.

Значи не сматрате да је у вашем случају била цензура?

- Не, била је забрана рада. Ако то схватате као цензуру, онда је то цензура. Не знам по чијем налогу, али сигурно је да нико из врха власти их није звао да то тражи. Можда је неко од локалних функционерчића рекао нешто.

А како можете бити сигурни у то?

- Зато што знам.

Па како?

- Да ли би ме примио неко други да радим да је неко рекао забраните му да ради? Да будемо реални, дакле, није реч о томе, реч је о нечему другом. Реч је о незајажљивости, примитивизму, лажима и покушају изласка из анонимности.

Које је било званично образложење о укидање ваше емисије на Студију Б?

- Није постојало званично образложење. За све сам сазнао из штампе. Ни са ким нисам имао прилику да разговарам. Све се десило под велом тајности. Да јурим неког по ходницима да бих са неким причао, то је смешно.

Да ли је истина да вам је понуђено место у уредничком тиму градске телевизије?

- Не може она (директорка Студија Б) ништа да ми нуди. Не може, јер није компетентна да ми понуди било шта. Имам далеко више школе, искуства и знања, кредибилитета од тих новинара у покушају. Не могу они, дакле, ништа да ми нуде. То је као да вас ја убијем, па вам кажем „ево вам корица хлеба“. То је мало смешно, лицемерно, подло и примитивно. Са таквим људима уопште не желим да комуницирам. И још једном наглашавам, разлог преласка на Пинк јесте коректност односа према мени, што тамо цене мој рад и вредности и што су ми понудили да радим слободно, без икаквих условљавања и ја сам то прихватио.

Да ли сте дали отказ на Студију Б?

- Да, јуче сам дао отказ. Ништа им нисам дужан, они дугују мени. Оставићу им два одела, старе ципеле и то могу да ставе у музеј.

Рекли сте да сте имали и понуде других медија. Којих?

- Звали су ме многи страни медији, из бивших југословенских република Хрватске, Словеније, Црне Горе, Македоније, али и неки прекоокенски медији, али сам више желео да останем у својој земљи и са власником Пинка Жељком Митровићем договорио сам се за два минута.

А да ли је било понуда домаћих медија, осим Пинка?

- Било је, али мислим да је некоректно причати о људима са којима се нисам договорио.

Претње пријављене полицији

Помињали сте да сте добијали претње путем смс порука. Да ли сте то пријавили полицији?

- Јесам. То је било синхронизовано у времену када су се читала саопштења против мене са Студија Б.

Има ли полиција неких резултата о томе?

- Јавиће ми ваљда. Нити питам нити ме интересује, ја сам своје урадио.

О Утиску недеље

Шта мислите шта или ко стоји иза укидања „Утиска недеље“ на Б92?

- Не знам целу ситуацију. Не могу да причам у туђе име.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси