Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Без олакшица за краљевачке радио и ТВ станице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2014.

Аутор: В. М. А. Извор: Време

Без олакшица за краљевачке радио и ТВ станице

Иако до краја ове године краљевачке медије очекује још једна исплата, тешко да ће планирана свота бити у потпуности релизована. Наиме, прилив новца у буџет не одвија се према плану и мањи је за око 20 одсто.

 

Трећа „транша" расподеле новца намењеног финансирању локалних медија у Краљеву исплаћена је недавно, а према одлуци Градског већа овог пута је издвојено 2,6 милиона динара. Тако су Радио телевизија Краљево и ,,Ибарске новости" добиле 870.000 динара, ТВ Мелос 660.000, Краљевачка телевизија 600.000, телевизија „МИКС" 290.000, радију „996" припало је 80.000, док су радио „М" и радио „БУМ" добили по 60.000 динара.

Иначе, на име подршке регионалним и локаланим медијима до сада је из буџетске касе исплаћено 8 милиона и 570 хиљада динара, што је нешто више од половине планиране суме која за 2014. годину износи 15 милиона динара.

Но, иако ће до краја ове године бити још једна исплата тешко да ће планирана свота бити у потпуности релизована, без обзира што она процентуално износи тек 0,4 одсто од градског буџета пројектованог на 3,6 милијарди динара. Наиме, прилив новца у буџет не одвија се према плану и мањи је за око 20 одсто.

Краљевачке медије погодила је и одлука Регулаторног тела за електронске медије (РТЕМ), према којој су радио и ТВ станице на поплављеним подручјима ослобођени накнаде за емитовање програма. На том списку није се нашло и Краљево што је наишло на јавно негодовање власника медија.

Подршку им је пружио и градоначелник Томислав Илић који се посебним захтевом обратио РТЕМ - у. Међутим, осим доласка представника ове агенције и разговора са власницима и уредницима још нема званичног одговора, изузев усменог става поменуте делгације да ће одлука о олакшицама тешко бити проширена и на емитере са подручја града Краљева.

Трошење јавног новца за локалне медије

Овај текст настао је у оквиру пројекта "Трошење јавног новца за локалне медије" Удружења новинара Србије. Пројекат реализује УНС у партнерству са недељником "Време".

Остале текстове можете погледати овде:

Удружења за проток информација

Ужице и Нова Варош - Танак новинарски хлеб из буџета

Дугови гасе Телевизију Крагујевац

Обреновац - Новац за медије према минутажи

Нови Сад - Мање новца за приватне медије

Ко примењује нови закон о финансирању локалних медија, а ко не? Пример општина Неготин и Књажевац

Мање од пола процента буџета град Ваљево издвајао за медије

Ужице - Неизвесна дигитализација телевизије

Обреновац за медије издваја мање од процента

Краљево и Рашка - Свима мало, а неком и ништа

Како се новосадским медијима расподељују средства

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси