Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Није било валидне документације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2014.

Аутор: Јелица Тимотијевић Извор: Данас

Није било валидне документације

Поводом писма Фахрија Муслиуа „Српска пензија за косовског новинара“ (Данас, 21. 11. 2014)

 

У тексту од 21. новембра, под насловом „Српска пензија за косовског новинара“, аутора Фахрија Муслиуа, објављено је низ неистина и произвољности које утичу на углед Фонда и доводе јавност у заблуду, због чега бам достављамо тачну информацију о поступку остваривања права на старосну пензију поменутог новинара.

На трајање поступка признавања права на старосну пензију Фахрија Муслиуа утицале су две чињенице, независне од Фонда ПИО. Једна је да је осигураник, подносилац захтева, прикрио чињеницу да је био у осигурању, односно изјавио је да није био радно ангажован почев од 1993. до дана подношења захтева, а што је касније у поступку утврђено.

Друго, требало је више од 11 месеци да се Фонду доставе валидни докази о таквом ангажовању од стране Независног удружења новинара Србије.

Валидну документацију од НУНСа Фонд је добио крајем октобра 2014, након чега је утврђено да постоје дуговања по неуплаћеним доприносима за пензијско и инвалидско осигурање.

Напомињемо да у зависности од комплетности документације зависи и дужина трајања поступка доношења решења. А износ висине пензије одређује се искључиво решењем којим се право на пензију утврђује, а на основу података регистрованих у матичној евиденцији Фонда и апсолутно су неосноване инсинуације Фахрија Муслиуа изнете у новинском чланку, на основу којих би могло да се закључи да је неко од запослених у Филијали за град Београд утицао на обрачунати износ пензије.

У Фонду се право из пензијског и инвалидског осигурања остварује на основу стажа осигурања и уплаћених доприноса, тако да друге чињенице као што су национална или верска припадност немају било каквог утицаја на остварење права.

Ауторка је директорка Сектора за односе с јавношћу Фонда ПИО

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси