Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Софтвер за заштиту новинара од шпијунирања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2014.

Извор: Al Jazeera

Софтвер за заштиту новинара од шпијунирања

Amnesty International развио софтвер који омогућава новинарима и активистима да открију државни надзор њихових компјутера.

 

Amnesty International и друге организације су развиле софтвер за компјутере да заштите новинаре и активисте од владиног шпијунирања.

Бесплатни софтвер омогућава корисницима да виде да ли су њихови компјутери под надзором обавјештајних служби различитих влада.

Програм Детект

Програм, назван Детект, је направљен искључиво за активисте за заштиту људских права и новинаре, чији су компјутери редовна мета влада, казали су из Amnesty Internationalа.

“Владе све више употребљавају опасну технологију, која омогућава да читају мејлове активиста или новинара и аутоматски упале камеру или микрофон на нечијем компјутеру“, рекао је Марек Марцзyнски из Amnesty Internationalа.

“Они употребљавају технологију у кукавичком покушају да спријече да злоупотребе не изађу на видјело“, додао је он.

У великом броју држава постоји опасност да новинари и активисти са осјетљивим информацијама буду ухапшени, мучени или у крајњем случају убијени.

Бесплатан програм

Програм Детект је развијен у сарадњи са организацијама за заштиту права на интернету, Digitale Geselleschaft, Electronic Frontier Foundation i Privacy International.

Бесплатно се може преузети на страници resistsurveillance.org и доступан је на енглеском, шпанском, амхарском, арапском, италијанском и њемачком језику.

До сада се софтвер само може употребљавати на оперативном систему Windows, а скенирањем се утврђује да ли се врши надзор над компјутером.

“Ако Дефект упозори на 'инфекцију', може се претпоставити неко прати компјутер и да он више није сигуран“, пише на интернетској страници.

“Нападач највероватније може даљински управљати вашим компјутером, а ово значи да није само у стању да види ваше маилове и фајлове, него да зна и шта типкате“, додаје се.

Дефект је један од неколико софтверских програма које су развиле непрофитине организација како би помогле активистима и новинарима да избјегну надзор државних влада.

Фондација за слободу штрампе недавно је развила програм СецуреДроп, који омогућава тајним изворима да новинарима и медијским кућама достављају осјетљиве информације путем шифриране конекције.

Многи новинари су такођер почели користити ПГП шифриране програме, који штите комуникацију између новинара и извора.

Многи новинари и активисти такођер користе Тор технологију да сакрију тачну локацију када користе интернет.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси