Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Доставити копију Меморандума о разумевању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2014.

Аутор: В. В. Извор: Танјуг, Нови магазин

Шабић: Доставити копију Меморандума о разумевању

Повереник Родољуб Шабић наложио је Министарству рударства и енергетике да новинару Балканске истраживачке мреже у Србији достави копију Меморандума о разумевању између ЈП Електропривреда Србије и Амплекс Емирати ЛЛЦ (Amplex Emirates LLC).

 

У саопштењу, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је истакао да нажалост, органи власти и државна предузећа очигледно не воде довољно рачуна о стандардима из Закона о слободном приступу информацијама који су за њих обавезујући, па је без стварне потребе, у више сличних случајева морао да води поступак и наложи објављивање "поверљивих" информација иако чак ни фомална садржина докумената није представљала сметњу за то.

Шабић је упозорио да је право јавности на информације о раду органа власти и јавних предузећа, као и о располагању јавним средствима зајамчено Уставом и Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја, а да се остваривање тог права може ограничити само изузетно, из оправданих разлога утврђених законом.

Како је наведено, орган власти коме је захтев за приступ информацијама упућен, када налази да постоји неки од наведених разлога из закона, може ограничити остваривање права на слободан приступ информацијама, али се таква одлука мора заснивати на реалним а не апстрактним, хипотетичким разлозима, мора бити заиста неопходна да би се од озбиљне повреде заштитио на закону или Уставу заснован интерес који је у том тренутку претежан у односу на право јавности да зна.

Повереник подсећа да закон изричито предвиђа да чињеница да информације или документ формално носе ознаку поверљивости, сама по себи није довољна за ограничавање права јавности.

Истиче да, Закон захтева и додатни, материјални елемент - да би откривањем информације могле наступити тешке, правне или друге последице по интерес заснован на закону и претежан у односу на право јавности да зна.

Због тога је, стоји у саопштењу, повереник више пута упозоравао да органи власти и државна предузећа не би смели са страним субјектима улазити у аранжмане који подразумевају да се одредбама комерцијалних уговора покушавају дезавуисати норме нашег императивног права.

Повереник истиче и да је утолико пре неприхватљиво да се "тајновитост" у вези са таквим пословима шири и на информације и документа за која није ни формално предвиђена, односно чија садржина говори управо обрнуто.

У саопштењу је наведено и да у конкретном случају Меморандум о разумевању између ЈП Електропривреда Србије и Ампалеx Емиратес ЛЛЦ, изричито предвиђа да ће се на Меморандум "примењивати закони Србије и тумачиће се у складу са истим" те да ће информације бити доступне јавности "по налогу Омбудсмана или у поступку примене закона који уређује материју права на приступ информацијама од јавног значаја".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси