Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Векарић: Дрецун износи неистине јер је осумњичен у предмету медији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2014.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Посланик СНС Милован Дрецун тврди да је заменик тужиоца за ратне злочине незаконито постављен на функцију

Векарић: Дрецун износи неистине јер је осумњичен у предмету медији

Посланик владајуће Српске напредне странке Милован Дрецун изјавио је јуче да је Бруно Векарић противзаконито на функцији заменика тужиоца за ратне злочине, јер „није прошао кроз избор у Скупштини Србије, већ га је на сталну функцију именовало Државно веће тужилаца (ДВТ)“.

Бруно Векарић је за наш лист оштро демантовао наводе Дрецуна, истичући да је на функцију изабран регуларно.

- Он је раније поставио то посланичко питање и добио је одговор од ДВТ-а, који је надлежан за то. Одговор је упућен Министарству правде и државне управе у мају 2013. где је наведено да ме је ДВТ изабрало за трајно обављање ове функције на основу члана 75. Закона о јавном тужилаштву - истакао је Векарић. Наш саговорник не зна шта је позадина континуираних напада на њега, али сумња да може бити то што је Дрецун један од осумњичених у предмету „медији“.

- Можда је нешто лично, а можда због предмета „медији“, Штрпци, Братунац, Исток, Сребреница и браћа Битићи, које тужилаштво ради. Јавност ће ускоро бити упозната са детаљима, а изношење неистина је покушај да се угрози самосталност тужилаштва. Дрецун је и раније имао непримерене изјаве о Штрпцима - наглашава Векарић. Он додаје да се у предмету „медији“ води предистражни поступак против више осумњичених за позивање или подстицање на ратне злочине током ратова деведесетих година, када је Дрецун био ратни извештач РТС.

Дрецун је у Скупштини Србије рекао да је решењем Владе Србије из 2003. године, Векарић именован за заменика окружног јавног тужиоца противно тадашњем важећем Закону о јавном тужилаштву. Он је оценио да Векарић није могао бити именован од стране Владе, већ биран од стране Скупштине Србије, „па је његово именовање на место заменика окружног јавног тужиоца незаконито“. Он је раније то изнео као посланичко питање и добио одговор од Министарства правде, којим, како је рекао, није задовољан.

Тужилаштво: Претње нас неће поколебати

Тужилаштво за ратне злочине изразило је забринутост због начина на који је посланик Милован Дрецун у Скупштини Србије релативизовао питање ратних злочина, оцењујући то као „злу намеру и један од видова политичких притисака“ на самосталност Тужилаштва за ратне злочине. „Предмети „Штрпци“, „Сребреница“, „Браћа Битићи“, „Исток“, „Насер Орић“ и „Медији“ у којем је осумњичен Милован Дрецун, као и претње упућене заменику тужиоца Бруну Векарићу, неће нас поколебати већ учврстити у одлучности да приведемо правди извршиоце најтежих ратних злочина“, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

21.11.

2014.

Vlajko [нерегистровани] у 12:28

ovo je Srbija

Svaka čast tužioče. Zarad prepucavanja sa Drecunom otkriste široj javnosti pa i njemu da je osumnjičen i da se priprema optužnica za slučaj "mediji". Ovo može samo kod nas. Da se preti optužnicama i obelodanjuju podaci koji su tajna dok se ne podigne optužnica i uđe u ceo proces. Drugo, kada su novinari u pitanju za način na koji su radili nadležna su samo njihova udruženja i Sudovi časti UNSa i NUNSa. Ovo mi liči da u Tužilaštvu za ratne zločine više nemaju materijala pa se sada bave svim i svačim samo da bi i dalje opravdali postojanje i primali plate od 300 do 400 hiljada dinara. Niko da ih oceni kako su do sada radili i da li zaslužuju da postoje a eventualne nove slučajeve da rade redovna tužilaštva i sudovi.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси